Zabava tokom rasputa: Zimska čarolija i igre na snegu za decu

Hajde da pričamo o činjenicama – sneg je omiljena zimska čarolija i najveća dečija radost! Kada prođu veseli novodišnji praznici, radostima tu nije kraj, jer zimski raspust još traje, pa je vreme za igre na snegu i uživanje u snežnim čarolijama.

Snegu se raduju sva deca, jer im donosi bezbroj mogućnosti za igru i celodnevni boravak na svežem vazduhu. Važno je samo dobro se pripremiti za sneg i aktivnosti na njemu, kako bi deca mogla da provedu dosta vremena napolju.

To znači da se treba toplo obući i dobro doručkovati, kako bi se imalo dovoljno snage za igru. Najbolji način da započnete dan je omiljenim kremom svih generacija, pa evo 2 slatka razloga zasto je Eurocrem idealan za tvoj dorucak.

Posle ovakvog slatkog doručka zimske radosti su još veselije. Fali još samo da pozovete nekoliko drugara napolje i uživanje na snegu može da počne. A ako vam, u nekom trenutku, dosade sankanje i grudvanje, mi imamo nekoliko predloga za vas kako da provedete vreme na snegu.

Potraga za blagom u snegu

Probudite u detetu avanturistički duh i pošaljite ga u potragu za skrivenim piratskim blagom. To mogu biti plastične igračke u bojama ili omiljeni dečji slatkiši kao što je Eurocrem blok. Potražite po dvorištu zgodna mesta za skrivanje blaga i iscrtajte mapu i obeležite ih na papiru. Zatim „blago“ sakrijte redom po predviđenim mestima tako što ćete ga zakopati u sneg (slatkiše možete prethodno da stavite u providne plastične kese).

Napravite niz tragova koji vode do blaga. Možete ih napraviti u vidu slikovnih asocijacija za svako mesto – izrežite slike iz časopisa ili kreirajte svoje pomoću markera i papira. Za veštije igrače možete osmisliti tragove u zagonetkama ili rebusima. Započnite potragu tako što ćete igračima dati prvi trag, a zatim ih navodite da prate i otkrivaju blago trag po trag. Deca uživaju u igrama otkrivanja i voleće da kopaju po snegu kako bi pronašli skriveno blago.

Snežna galerija

Kada padne sneg sva dvorišta izgledaju isto – pokrivena debelim belim pokrivačem, sa jednom ili dve staze očišćene lopatom. Animirajte decu da ukrase dvorište umetničkim delima u snegu i naprave od njega galeriju na otvorenom. Snežno dvorište za decu može da postane slikarski atelje, a sneg njihovo platno.

Za ova slikarska remek dela pripremite sprej-bočice sa obojenom vodom. Bočice napunite vodom, dodajte dve ili tri kapi tečne gel boje za hranu, a zatim ih promućkajte. Ako želite jake i živopisne boje napravite koncentrovaniji rastvor sa više kapi boje. Podesite protok mlaznice da prska uže za slikanje u linijama ili šire za sprej u vidu magle za bojenje većih površina.

Dečja mašta može svašta, pa nema ograničenja u dizajnu koje dete može da kreira. Kada vaše dvorište zasija živopisnim bojama, organizujte izložbu i pozovite komšije u snežnu galeriju da vide ova originalna umetnička dela.

Zamkovi, kule i skulpture od snega

Sneg –  najbolja i najomiljenija zimska igračka! U njega se možete uvaljati, možete ga oblikovati, od njega svašta praviti, a možete graditi i kule i dvorce. Sneg je kao zimski pesak, od njega se može napraviti snežni zamak ili kula, slično kao i peščani na plaži, pa za kopanje i oblikovanje snega koristite iste kalupe kao za pesak ili baštenske predmete, kao što su lopatice i kantice.

Podstaknite kreativnost kod dece i predložite im pravljenje skulptura od snega. Neka naprave neku životinju, kao na primer pingvina, sovu, psa, zeca ili kornjaču, ili figuru nekog svog omiljenog lika iz crtaća.

Ako prave dobrog starog Sneška Belića, onda deci dajte nove ideje kako da ga naprave na originalan način – mogu ga napraviti naopačke, da stoji na glavi, ili kao da sedi na sankama, ili ga pretvoriti u modnu ikonu, obučenog u zanimljivu odeću, sa gumenim čizmicama i kišobranom jarkih boja.

Mini-golf na snegu

Ova igra je je odličan način da se svi ukućani izvuku napolje iz kuće i pokrenu se na svežem vazduhu. Mini-golf na snegu je sjajna zabava za decu, ali i za odrasle koji se u njoj često mogu „zaigrati“ i više od dece.

Zima sa svojim snežnim pokrivačem nam daruje najbolji teren za mini golf, koji možemo sami projektovati onako kako želimo. Napravite sopstveni pravac staze i odredite idealna mesta za „rupe“ – možete napraviti 5 do 15 rupa, u zavisnosti od veličine terena.

„Rupe“ u snegu napravite od činija, limenki ili tegli, tako što ćete ih zakopati da otvor bude okrenut prema gore. Označite rupe štapom i trakom u boji ili bilo čim što je lako vidljivo. Za dodatni izazov, napravite snežne rampe i jame ili trasirajte svoj kurs staze oko prepreka poput drveća. Ako nemate palice za golf, mogu da se koriste bilo kakvi štapovi ili grane, a deci može da posluži i neka veća mamina varjača. Obavezno koristite lopticu jarke boje kako je ne biste izgubili iz vida.

Slatka zimska čarolija uz Eurocrem

Iako je napolju hladno i dečji nosići se brzo zacrvene i procure, igre na snegu su zdrave aktivnosti za decu kako bi se što više kretala kada dođe zima. A kada se umore od igre, mogu da uđu unutra i zagreju se uz ukusnu toplu čokoladu. Mi smo osmislili za vas dva predloga za tople i slatke napitke sa Eurocremom, koji će vas zagrejati i potpuno oduševiti.