Žurka na točkovima uz zabavne igrice za klince i klincezice

Planirate da svoje mališane obradujete putovanjem tokom kratkog jesenjeg raspusta koji je pred nama? Radujete se putovanju, ali se i brinete kako će oni podneti vožnju automobilom – deci je dosadno da dugo sede na jednom mestu, pa vrlo brzo počne vrpoljenje, nervoza i čuveno pitanje „Jesmo li stigli?“. Pitate se kako „prebroditi” put sa decom i svima učiniti putovanje prijatnim?! Spremili smo nekoliko ideja za vas kako da putovanje postane žurka na točkovima uz zabavne igrice.

Klince možete da animirate tako što ćete sa njima igrati razne zabavne igre. Mališani će to jedva dočekati i rado sa vama organizovati matine žurku na točkovima uz Eurocrem palačinke. Pretvorite dugu vožnju u kvalitetno porodično vreme i stvorite nezaboravne uspomene. A ako se pitate gde biste mogli da odete tokom ovih nekoliko slobodnih dana, imamo 3 predloga gde da otputujete tokom kratkog jesenjeg raspusta.

A evo i naših predloga za igrice uz koje će vam kilometri proleteti za čas.

1. Igra imitacije

Ovo je svim mališanima omiljena igra, bez obzira na uzrast. Naročito najmlađa deca vole da imitiraju, jer na taj način uče o pojavama i svetu oko sebe. Čim započene vožnja, mališani sa svog sedišta imitiraju vozača, okreću svoj zamišljeni volan i govore „Brn, brm!“ ili oponašaju zvuk sirene (što za vaš sluh može biti jedinstveno iskustvo). Njima će biti zabavno da igraju igru onomatopeje i da oponašaju glasove životinja, pa se sa njima možete igrati tako da ih pitate:

  • Šta kaže kuca? – Av, av!
  • Šta kaže meda? – Brun, brun!
  • Šta kaže sova? – Huu, huu!
  • Šta kaže pčela? – Zu, zu!
  • Šta kaže žaba? – Kreke-kreke!

Ovu igru vole i deca školskog uzrasta, u kojoj oni imitiraju svoje omiljene zvezde, pa se putovanje može pretvoriti u pravi umetnički performans ili pozorišnu predstavu.

2. Igra „Ko to tamo peva?“

Uz ovu igru imaćete garantovano dobru atmosferu tokom putovanja! Na putovanjima pevanje uvek i deci i odraslima donosi veselje, a vozača drži budnim tokom puta. Unapred pripremite play-listu sa omiljenim pesmama svoje dece i možete prirediti karaoke žurku. Auto će postati koncertna dvorana, a zadnje sedište muzička bina. Umesto mikrofona može da posluži i školska olovka, bilo da je ona obična HB ili hemijska patent – važno je da se peva od srca!

3. Igra brzalica

Ova dečja igra je i zabavna i korisna za mališane, jer pomoću nje vežbaju pravilan izgovor. Brzalicu je potrebno izgovoriti u jednom dahu i ponavljati je sve brže i brže bez zastoja. Međutim, reči u njoj zvuče slično pa se dečji jezik često zapliće i greši, što je mališanima smešno i zabavno. Probajte i vi:

  • Na vrh brda vrba mrda.
  • Riba ribi grize rep.
  • Raskiseliše li ti se opanci?
  • Kralj Karl i kraljica Klara su krali klarinete.
  • Bula bure valja, Ture bure gura, brže bula bure valja, no što Ture bure gura.

4. Igra „Potraga za blagom“

Ova igra je znatiželjnim klincima omiljena jer vole da istražuju sve što je sakriveno. Pripremite vrećicu u kojoj ćete sakriti „blago“ od očiju „tragača“. U nju možete staviti razne predmete, kao na primer: kockicu za jamb, krušku, ogledalce, olovku, upaljač, naočare, narukvicu, baterijsku lampu, ručni sat, karticu, ključ, neku dečiju igračku ili šta god imate od sitnica pri ruci.

U ovoj igri vi imate ulogu čuvara blaga, koji deci postavlja zanimljive pitalice ili zagonetke u vezi sa predmetima. Na primer: „Šta je to što na ruci leži, a i samo ruke ima i njima tragove pokazuje? – Ručni sat“ ili „Šta je to što ima telo i malu sjajnu glavu sa šeširom i stoji na stolu u uglu sobe? – Lampa!“.

Odgovorajući na pitanja deca dolaze do tragova o kom se predmetu radi. Ko prvi pogodi, taj osvaja zagonetni predmet. Ova igra je sjajna jer obično svako osvoji ponešto, tako da nema svađe. Naš savet je da spremite slatkiše, kako bi ste posle mogli da „otkupite“ te iste predmete za Euroblok npr, a možete organizovati i „aukciju“, što može biti još jedna nova igra!

5. Igra boja

Dok čekate uslugu na pumpi i kupujete još nešto za usput, možete se naći na udaru dečje nestrpljivosti – tada zabavite mališane ovom igricom. Dajte im zaduženje da prate kojih su boja vozila koja prolaze. Uz svaku boju treba da povežu pojmove, na primer: zelena – žaba, trava; plava – more, nebo; purpurna – šljiva, smokva, odora… Kako vozila prolaze brzo, ova igrica zahteva koncentraciju i izaziva nagli skok pažnje kod dece, vežbajući njihove vijuge.

I u putu i na pauzi uz Eurocrem

Kad planirate putovanje, obavezno isplanirajte i vreme i mesto za pauzu – i vama i deci će prijati predah od vožnje. Izaberite neko zanimljivo mesto u kome će deci biti zabavno, kao što su zoološki vrt, luna-park ili akva-park. Pauzu možete iskoristiti za užinu koju ste prethodno pripremili i zasladiti se uz Eurocrem. Da bi putovanje bilo još slađe, obavezno bacite pogled na naš blog o 5 načina kako da uživate u omiljenom kremu svih generacija.