Učenje preko interneta može da bude zabavno uz ove sajtove

Poznato je da internet nije samo višesatno skrolovanje kroz sadržaj na TikToku, Instagramu i drugim društvenim mrežama i da nam njegovo široko prostranstvo i more informacija koje su nam dostupne nikada ne mogu dosaditi. Međutim, čini se da je ponekad teško snaći se u tom izobilju svega i svačega i da nam često korisni sadržaji promaknu, jer su oni drugi– zabavni mnogo dostupniji i primamljiviji. Ali, kako biste na internetu pronašli i nešto iz domena edukacije, učenja zanimljivih informacija iz opšte kulture, pronašli način da zapamtite sve te brojeve i formule iz matematike, ponekad je potrebno da vam neko i ukaže na to. Mi smo vam pripremili nekoliko sajtova za učenje preko interneta, koji će vam doneti pregršt zanimljivosti, zbog kojih ćete poželeti da još više učite. Da, i to je moguće. Zašto ne biste probali?

Kada je već tema učenja i edukacije u fokusu, ne možemo da vas ne podsetimo na prethodni blog, u kome smo započeli ovu temu i gde vam je Slavko otkrio njegove najbolje savete o učenju; zato trk na tekst ‘Slavko ti otkriva kako da naučiš da učiš i budeš najbolji‘ i usvojite neke od Slavkovih saveta, kako bi kraj ove školske godine prošao što lakše i bez mnogo muka. A ako vam je oko nekih predmeta potreban pomoć ili se pripremate za polaganje mature, prijemnih ispita i sl. i u ovom blogu ćete uspeti da pronađete odlične sajtove, koji će vam učenje učiniti lakšim. Pa hajde da vidimo šta sve to možete naučiti na internetu i koje sajtove i aplikacije treba da potražite.

1. Učenje engleskog jezika nikad nije bilo zabavnije

Ponekad sva ta gramatička pravila koja ne razumemo stvarno znaju da budu naporna i da nas odvrate od učenja engleskog jezika. Međutim, ukoliko gramatička pravila ne volite, ali znate da su i te kako važna, onda vam je možda potreban samo malo drugačiji pristup. Na sajtu, koji ćemo vam predstaviti, možete pronaći korisne vežbe, mnoštvo video tutorijala i pisanog teksta iz koga ćete sa lakoćom učiti.

Takođe, za sve one koji su već dobro savladali redovne lekcije iz školskih udžbenika i žele neke dodatne materijale iz kojih će učiti, imamo odlično mesto za online učenje. Ovo će postati vaša omiljena stranica za unapređenje veština govora, razumevanja i pisanja engleskog jezika.

Reč je o sajtu British Council-a u Srbiji, koji nudi pregršt informacija i isto toliko neverovatnih načina za učenje engleskog jezika na savremen i inovativan način i sve to besplatno. Pre nego što krenete na neki od njihovih besplatnih online kurseva, možete takođe besplatno utvrditi vaš nivo znanja. Zatim, ukoliko želite da nakon srednje škole nastavite školovanje u Velikoj Britaniji, možete se informisati o tome na ovom mestu i zakazati polaganje za jedan od mnogobrojnih sertifikata poznavanja jezika.

2. Učenje drugog, trećeg ili četvrtog stranog jezika na lak i zabavan način

Kada budete savladali engleski jezik na srednjem nivou, biće to sasvim dovoljan stepen znanja da vam omogući učenje još jednog stranog jezika. Jedna mudra izreka kaže da vredimo onoliko, koliko jezika znamo, pa se treba potruditi i naučiti još jedan, dva jezika pored engleskog ili ‘globisha’ kako ga još i zovu (zbog toga što ga veliki broj ljudi na našoj planeti govori, engleski je postao globalno poznat jezik).

U učenju drugih stranih jezika, može vam pomoći sajt i aplikacija za mobilne telefone Duolingo, koja će vas kroz ovaj proces voditi kao kroz najzanimljiviju igricu sa brojnim nivoima, nagradama i sjajnim grafikama. Zašto kažemo da je engleski važan u ovoj aplikaciji? Zbog toga što će vam sav materijal za učenje novog jezika biti objašnjen na ovom jeziku. Naravno, ukoliko neki drugi jezik poznajete dovoljno dobro, onda ga možete koristiti, samo proverite da li ga ima na njihovoj listi. Srpskog ili bilo kog jezika sa Balkana još uvek nema.

A za sve one koji su ljubitelji nemačkog jezika, imamo posebnu preporuku da svoje znanje provere i unaprede sadržajem sa Deutsche Welle sajta, gde takođe mogu uživati u besplatnom sadržaju, kursevima, video i pisanim materijalima. Kombinovanjem laganog pristupa učenju jezika na Duolingo aplikaciji i provere znanja na DW sajtu, uspećete da postignete najbolje rezultate.

3. Matematika prestaje da bude bauk i postaje omiljeni predmet

Znamo da će neki odmahnuti glavom i pomisliti da je ovo nemoguće, ali mi smo se potrudili da dobro istražimo i pronađemo korisne sajtove zbog kojih ćete zavoleti matematiku i dobiti odlične ocene u školi, a pritom ćete se i zabaviti.

Jedan od takvih sajtova je Math Pickle koji kroz slagalice, zagonetke i različite druge igre uspeva da pridobije pažnju posetilaca sajta. Igre i zagonetke traju između 45 i 60 minuta i prilagođene su različitim uzrastima.

Na jednom drugom sajtu vam poručuju da ćete iskusiti matematiku na sasvim nov način uz njihove lekcije nagrađivanih profesora sa američkog univerziteta Harvard. U pitanju je sajt School Yourself gde sasvim besplatno možete učiti algebru, geometriju, trigonometriju i sl.

4. Priroda, društvo, slatke sove i još po nešto

Za upoznavanje društva i prirode oko sebe nisu potrebne ni knjige a ni internet, jer je mnogo korisnije izaći iz svog doma i sve to doživeti sam. No, za neke divne daleke predele, neka druga društva i kulture, do kojih sada ne možemo doći, imamo omiljeno mesto na koje odlazimo i stalno nešto novo saznajemo.

Verovatno ste čuli na National Geographic, gledali taj kanal na tv-u, ali da li ste znali da imaju poseban sajt posvećen samo deci? Verovatno niste a tebalo bi da ga posetite, zato što ćete sasvim sigurno uživati u njihovom interaktivnom sadržaju, igricama, brojnim videima o divljem svetu itd. Sajt je napravljen tako da je prilagođen dečijom intuiciji, pa je lako kretati se kroz njega i pronalaziti različite kvizove znanja, uživati u neobičnim fotografijama prirode i životinja.

5. Daleke planete, astronomija i zvezde na dohvat ruke

O astronomiji se ne govori mnogo u školi i ako nas pitate to je prava šteta, a mi verujemo da bi to mogao biti zaseban predmet koji bismo svi rado učili svaki dan. Ko ne bi želeo da sazna više o zvezdama, da čuje kako napreduje istraživanje na Marsu, sazna zašto postoje pege na Mesecu?

Za sve velike i male ljubitelje vasione i našeg beskrajnog univerzuma, tu je sajt NASA koji nikako ne treba preskočiti, jer donosi aktuelan sadržaj za sve ljubitelje ovih tema. Jedan ceo segment sajta posvećen je deci, gde oni upoznaju virtuelnog lika koji se zove Nebula i vodi ih kroz svet NASE, njihovih istraživanja, velikih dostignuća koje je čovečanstvo napravilo na Mesecu i drugim planetama. Kroz sva otkrića Nebula ih vodi pomoću sadržaja koji je prilagođen deci, pa tako oni mogu igrati igrice, gledati NASA TV, uživati u ekskluzivnim fotografijama sa Marsa i sl.

Ako ste ljubitelj svemira, sigurni smo da ste se više puta zapitali šta jedu astronauti, a Slavko se potrudio da vam da odgovor na ovo zanimljivo pitanje. Iz naše serije ‘Pitam se…’ blogova, preporučujemo ti još i da obavezno pročitaš tekst koji otkriva gde se pravi nabolja čokolada na svetu. A kada ogladniš, zna se, palačinka – omiljena poslastica na svim meridijanima i vaš omiljeni Eurocrem.

Nadamo se da ste naučili nešto novo iz našeg bloga i da ćete posetiti neki od ovih sajtova ili da ćete skinuti Duolingo aplikaciju i početi da učite neki novi strani jezik. Slavko obožava da vam otkriva najveće zanimljivosti vezane za učenje, a pored toga obožava da prati sve vaše avanture, pa zato dok učite, šetate se ili spremate palačinke, obavezno tagujte Eurocrem na fotografijama. Slavko je aktivan na Instagram i Facebook stranicama.