5 prolećnih aktivnosti zbog kojih ćete rado izaći van kuće

Toplo vreme nam je konačno stiglo, što znači da svaki slobodan trenutak možemo da koristimo za šetnju po parku, igranje na obližnjem igralištu ili u dvorištu, ukoliko ste te sreće i živite u kući. Boravak na svežem vazduhu je odličan način, kako za decu, tako i za roditelje da se razmrdaju, protegnu i promene ustaljenju rutinu boravka u zatvorenom prostoru. Sada, kada je svakodnevno temperatura oko 20 stepeni, nema više izgovora i vreme je da vežbamo, igramo se, maštamo i učimo u prirodi. Baš zbog toga smo vam pripremili tekst o 5 prolećnih aktivnosti koje će vas podstaći da izađete iz svojih domova i uživate u proleću.

Vredi pomenuti da je jedna studija iz 2019. godine jasno utvrdila da čak 55% dece koja provode malo vremena napolju, u kasnijim godinama odnosno u pubertetu razvijaju anksiozne poremećaje, promene raspoloženja i sl. S druge strane, deca koja provode dosta vremena napolju su srećnija i boravak napolju utiče na poboljšanje njihove kratkoročne memorije i koncentraciju.

Izlazak na svež vazduh nije samo dobar za telo, već je i jako blogotvoran za um. A šta još pomaže da vam telo i um uživaju, opuste se i zaslade? Eurocrem naravno; zato obavezno proverite sa kojim namirnicama se slaže naš omiljeni krem i napravite svoju idealnu kombinaciju za uživanje u prirodi.

Sledeći put kada se vratite sa posla, obavezno uzmite svog mališana za ruku, ponesite Euroblok ili drugi omiljeni proizvod sa Eurocremom i krenite u prirodu, da istražite šta ima novo u parku. Započnite još jednu eurokremastu zajedničku avanturu, koju ćete nam pokazati na vašim profilima na društvenim mrežama. A mi vam u nastavku predlažemo 5 prolećnih aktivnosti koje ne treba da preskočite ovog proleća.

1. Nacrtajte kredama u boji veliki mozaik

Deca obožavaju da crtaju i kako bi razvili kreativnost i osećaj za lepo neophodno je da nesputano izražavaju svoj talenat ma gde se nalazili. To naročito važi za velike betonske površine ispred zgrade, u parku, na garaži i sl. Zato, trk do prve knjižare ili prodavnice koja ima raznobojne krede i kupite ih kako bi mogla da počne zanimljiva igra crtanja po betonu ili nekoj drugoj površini.

Ipak, ova igra crtanja nije besciljno žvrljanje po betonu, već bi trebalo da se držite nekih pravila. Ako želimo lep mozaik, potrebne su nam i trake od papira, koje ćemo lagano pričvrstiti za površinu kako bismo stvorili mesto za prazne delove mozaika. Zatim krećemo da iscrtavamo konture određenog oblika, vodeći računa da izbegnemo trake i prazan prostor. Kada uradimo konture, krećemo da popunjavamo unutrašnjost, ponovo vodeći računa o obliku i izgledu mozaika. Pogledajte na primeru ovog našeg srca kako to može da izgleda. I ako napravite dovoljno veliki mozaik, sigurni smo da će svi u kraju oduševljeno fotografisati vaše umetničko delo.

A da li ste probali još neke igre za koje je potrebno iscrtati određeni oblik i brojeve na betonu? Mislili smo na školice. Ova igra je pomalo zaboravljena, a ako želite da se podsetite pravila, obavezno pročitajte naš blog o popularnim igrama za decu.

2. Izgradite tvrđavu od šarenih kamenčića

Za ovu igru biće potrebno da se prošetate malo dalje od vašeg kraja i odete ili u šumu, kraj reke ili kraj mora, kako biste sakupili raznobojne kamenčiće i od njih napravili tvrđavu. Ovo može biti odlična igra za mališane u mlađem uzrastu, uz pomoć koje će naučiti koliko kamenčića je dovoljno složiti jedan preko drugog a da ne dođe do rušenja ove posebne tvrđave. Balans, oblici i veličine kamenčića će odrediti koliko njih može da se postavi jedan iznad drugog, a deca će se međusobno takmičiti i naučiti važne lekcije dok se igraju na ovaj način. Možete dodatno ulepšati vašu tvrđavu ukoliko ponesete akrilne boje i obojite nekoliko kamenčića.

3. Provozajte bicikl ili puštajte zmajeve

Ako želite da imate vrlo aktivan boravak u prirodi, onda se čini da su vožnja biciklima ili puštanje zmajeva odlična aktivnost. Deca i vi se možete takmičiti tokom obe ove aktivnosti, a aktiviraćete skoro sve mišiće tela jer ćete stalno biti u pokretu. Nama se ovo čini kao odlična ideja. Pored toga što ćete aktivirati mišiće, takođete ćete udisati i svež vazduh što će dodatno pogodovati vašem organizmu. Zmajeve možete napraviti sami i to od materijala koje svaki dom ima (kese za đubre) pa će tako ovo biti i jedan mali, ali jednostavan ekološki projekat, koji će deca obožavati.

4. Napravite lutkarsko pozorište i filmsko veče za vašu decu i njihove drugare

Uskoro će biti dovoljno toplo da ćemo moći da sedimo u dvorištima i uveče. Mi smo osmislili celodnevnu zabavu za vašu decu, koja će biti zanimljiva i vama, jer ćete se vratiti u detinjstvo učestvujući, glumeći i organizujući lutkarsko pozorište u vašem dvorištu. Podelite zadatke, zamolite decu da učestvuju u pravljenju bine, odabiru lutaka koje će glumiti u predstavi i svakako zajedno odaberite koji će se komad igrati. Neki će uživati u lepljenju i pravjenju bine, nekima će biti zanimljivo da oblače lutke u kostime, dok će neki otkriti male organizatore u sebi.

Nakon te celodnevne dnevne zabave, dolazi ona večarnja u kojoj ćete svi uživati uvaljeni u udobne fotelje ili na travi. Odaberite popularne dečije filmove za vaše filmsko veče, mada možete slobodno pozajmiti ideje i od nas, jer smo mi već pisali o 5 najlepših filmova koje morate pogledati. A ako se pitate šta deca najviše vole uz filmsko veče? Odgovor je jednostavan – palačinke sa Eurocremom i zato vam predlažemo da pročitate nešto više o omiljenoj poslastici na svim meridijanima.

5. Umesite kolačiće i pravite druge zanimljive umetničke projekte od blata

Šta deca najviše vole da rade kada dođe toplo vreme? Da se igraju napolju, u pesku, prskaju vodom i sve što je slično tome. Zašto im onda ne udovoljiti i pokrenuti uz to kreativnost? Kolačići od blata su odličan način da udovoljite njihovoj potrebi da se igraju u prašini, jer nema deteta koja to ne voli. Za njih ne postoji bolji osećaj od onog kada pomešaju zemlju i vodu i onda gnječe ono što je od toga nastalo rukama i prave kolačiće, koje kasnije ostavljaju na suncu da se prosuše.

No, kako to ne bi bili samo kolačići od blata, dodajte tome još dodatni element kreativnosti, tako što ćete reći deci da sakupe kamenčiće, raznobojne listiće, cvetove, školjkice i sl. Na taj način će dobiti dodatne elemente kojima mogu da ukrase svoju kreaciju. Kako bi to što duže bilo postojano, bilo bi dobro da se osnova -blatni kolačići stave u neku metalnu ili plastičnu posudu, a zatim da se sve to ukrasi.

Ako su vam se dopale naše ideje, podelite ih sa svojim prijateljima i priredite zabavne prolećne dane i večeri svojoj deci i njihovim drugarima. I ne zaboravite da Slavko stalno prati vaše avanture i obožava da pogleda sve fotografije na društvenim mrežama na kojima ga tagujete. Zato, dok vozite bajs ili puštate zmajeve, setite se Slavka i slikajte se sa omiljenim kremom svih generacija i pošaljite mu fotografiju na društvenoj mreži Instagram ili Facebook.