Pitam se: Kako da pomognem mom školarcu da pobedi zimsko neraspoloženje?

Pitam se: Kako da pomognem mom školarcu da pobedi zimsko nerasploženje?

Zimsko vreme može biti čarobno sa svojim snežnim pokrivačem i prazničnim raspoloženjem, ali za mnoge školarce, ova sezona takođe donosi izazove koji ih mogu opteretiti. Povratak školskim obavezama nakon prazničnih radosti, kraći dani i hladnoća često doprinose pojavi zimskog neraspoloženja, manjka motivacije i optimizma kod dece.

Kako biste pomogli svom školarcu da se nosi sa ovim izazovima i da se vrati na pravi put, važno je prepoznati potrebu za malom pomoći i motivacijom. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko saveta kako da prvo prepoznate, zatim motivišete i na kraju se izborite sa zimskim neraspoloženjem, zajedno sa vašim školarcem.

Prepoznavanje zimskog neraspoloženja i nedostatka motivacije kod deteta

Prepoznavanje zimskog neraspoloženja i nedostatka motivacije kod deteta

Zimsko neraspoloženje može se manifestovati kod dece na različite načine. Prvi korak u pomoći vašem školarcu da prevaziđe ovaj izazov jeste prepoznavanje simptoma. Evo nekoliko znakova koji ukazuju na to da vaše dete možda pati od zimskog neraspoloženja:

  1. Promene u raspoloženju – Ako primetite da je vaše dete postalo često razdražljivo, tužno ili nervozno, to može biti indikator da se bore sa zimskom depresijom. Ovo se obično dešava zbog smanjenja nivoa serotonina u mozgu usled nedostatka sunčeve svetlosti.
  2. Gubitak interesa – Deca koja pate od zimskog neraspoloženja i nedostatka motivacije mogu izgubiti interesovanje za svoje omiljene aktivnosti i hobije. To može uključivati i pad motivacije za školskim obavezama.
  3. Povećanja potreba za snom – Ako primetite da vaše dete spava više nego obično i ima teškoće da se probudi ujutru, to može biti znak da se bori sa nedostatkom energije i motivacije.
  4. Promene u apetitu – Deca mogu pokazati promene u apetitu tokom zimskih meseci. To može uključivati povećanje konzumiranja ugljenih hidrata i slatkiša, što može uticati na njihovu energiju i motivaciju.
  5. Smanjena koncentracija – Poteškoće u održavanju pažnje i koncentraciji mogu biti posledica zimskog neraspoloženja. Deca se mogu suočavati sa težim obavljanjem školskih zadataka ili gubitkom interesovanja za učenje.
Strategije koje rade: Kako da pomognete školarcu da se izbori sa zimskim neraspoloženjem

Strategije koje rade: Kako da pomognete školarcu da se izbori sa zimskim neraspoloženjem

Savladavanje zimskog neraspoloženja i poteškoća u održavanju koncentracije kod školaraca može biti izazovno, ali postoje efikasni načini kako im pomoći da se nose s ovim preprekama na putu do uspešnog prevazilaženja zimske depresije. Evo tri strategije koje vam mogu pomoći u ovoj borbi:

  • Insistiranje na redovnoj fizičkoj aktivnosti – Redovna fizička aktivnost može značajno doprineti poboljšanju raspoloženja i koncentracije kod školaraca. Podstaknite vaše dete da se bavi sportom ili da jednostavno provodi više vremena na otvorenom. Šetnje, vožnja bicikla ili čak igre na snegu su odlični načini da se oslobode endorfini, prirodni hormoni sreće, koji će poboljšati raspoloženje i koncentraciju.
  • Održavanje rutine – Zimski dani često dovode do gubitka rutine i neredovnih spavanja. Važno je očuvati stabilnu dnevnu rutinu koja uključuje dovoljno sna. Postavljanje redovnog vremena za spavanje i buđenje može pomoći u održavanju stabilnog ritma spavanja, što će uticati na bolju koncentraciju tokom školskih obaveza. Obratite pažnju na jutarnju rutinu, jer od nje počinju sve zdrave navike.
  • Raznovrsna ishrana – Ishrana igra ključnu ulogu u energiji i koncentraciji školarca. Uključite u ishranu namirnice bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, poput voća, povrća, orašastih plodova i ribe. Izbegavajte preteran unos šećera i brze hrane, jer oni mogu izazvati oscilacije u nivou energije i koncentraciji. Takođe, obezbedite dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija koja može negativno uticati na mentalnu jasnoću.
Za celu porodicu: 2 izazova za prevazilaženje zimskog neraspoloženja

Za celu porodicu: 2 izazova za prevazilaženje zimskog neraspoloženja

Nedelja br. 1: Završite dan zahvalnošću

Da li se ikada osećate zahvalno? Kada se približava zimska melanholija, često smo fokusirani na ono što nedostaje u našem životu. Da biste to izbalansirali, možete obratiti pažnju na stvari koje već postoje u vašem životu i koje vas ispunjavaju. Razmislite o prijateljima, porodici i određenim iskustvima. Ili možda se osećate zahvalnima za sunčeve zrake danas, za vaše zdravlje itd. Može biti bilo šta. Izazivamo vas da svaki dan završite s zahvalnošću tokom 7 uzastopnih dana, tako što ćete svakog dana zabeležiti jednu stvar za koju se osećate zahvalnima.

Nedelja br. 2: Započnite dan sećanjem na nešto što vas čini srećnim

Dobar početak je pola bitke. Način na koji započinjete dan može imati mnogo uticaja na to kakav će biti ostatak dana. Zamislite da svaki dan počnete s srećnim sećanjem. Svi imamo ta sećanja koja nas momentalno nasmeju. Koja su ta sećanja za vas? Dan na plaži kada ste uživali bezbrižno na suncu sa mamom, bakine palačinke sa Eurocremom, dekina priča o omiljenom automobilu, tatin zagrljaj nakon osvojene medalje na takmičenju? Tokom naredne nedelje, izazivamo vas da odmah po buđenju razmišljate o srećnom trenutku.

Eurocrem za sve srećne trenutke koji se pamte

Eurocrem za sve srećne trenutke koji se pamte

Na kraju ovog bloga želimo da sa vama podelimo malu tajnu. Za dobro raspoloženje, čak i kada su hladni, sumorni dani i kada nam se ne ustaje iz kreveta, važno je da sebe motivišemo. To može biti tako što ćemo provesti vreme sa bliskim ljudima ili odgledati neki film, ali i tako što ćemo se zasladiti. Napravite toplu poslasticu za hladne zimske dane u kojoj će Eurocrem biti glavni sastojak i ulepšaje sebi i ukućanima dan. Oni će svakako zapamiti vašu pažnju, a vi ćete biti srećni što ste bili u prilici da im učinite dan boljim.