Pitam se: Kako se slave Nova godina i Božić širom sveta? 

Pred nama je najlepši period godine, pun slavlja, smeha, ukusnih jela, ali i neobičnih običaja širom sveta. Svaki narod ima neku svoju jedinstvenu prazničnu tradiciju, kojoj se vraća svake godine i prenosi je sa generacije na generaciju. Naravno, postoje sličnosti među određenim običajima bliskih naroda. Međutim, sa dolaskom interneta usvojili smo  nove običaje, ne tako uobičajene za naše podnevlje, što nam je omogućilo da upoznamo neke nove kulture i njihove načine proslavljanja Nove godine i Božića. U nastavku vam donosimo neke od najzanimljivijih običaja koji su vezani za proslavu ovih praznika.

Najzanimljiviji novogodišnji i božićni običaji širom sveta

Za sve narode širom sveta karakteristično je, da u ovo praznično doba na neki način, ukrašavaju svoje domove. Bilo da je u pitanju kićenje jelke, stavljanje lampica, biranje posebnog svetlucavog dekora ili tradicionalno ukrašavanje domova u skladu sa viševekovnim tradicijama- dom dobija novo, praznično ruho. A da li svi veruju u Deda Mraza i pripremaju se za njegov dolazak? Šta mislite? A šta je još karakteristično za različite kulture? Čitajte u nastavku.

Grčki božićni i novogodišnji običaji podrazumevaju da se baca nar na pod uoči ovog velikog praznika. Grci oduvek smatraju luk i nar simbolom prosperiteta za porodicu, pa ga razbijaju o vrata nakon novogodišnje crkvene službe i na taj način čestitaju Novu godinu. A za Božić pripremaju slatki, okrugli kolač koji se zove Vasilopita i u sredini krije novčić. Smatra se, baš kao i kod nas, da će onog koji pronađe taj novčić pratiti sreća u narednoj godini. Dakle, Grci spremaju Vasilopitu, a Srbi česnicu i to je jedna praznična sličnost koja je karakteristična za oba naroda.

A u hladnoj Noverškoj i Švedskoj za Božić služe slatki sutlijaš kao desert. I oni takođe stavljaju nešto u činiju u kojoj se servira sutlijaš gostima. To je jedan badem koji se uranja u sutlijaš i veruje se da će se onaj, koji ga dobije u svojoj porciji, venčati te godine. Primećujemo da svi narodi žele najbolje svojim bližnjima u prazničnom periodu godine, bilo to opšta sreća ili specifičnije- bračna, kao što je to slučaj u Norveškoj.

Kada smo već kod bračne sreće, Česi imaju običaj da neudate devojke svoju šansu da se udaju iskušavaju bacanjem cipele. Da, dobro ste pročitali, one uoči Nove godine bacaju cipelu preko ramena, kako bi znale da li će se u narednoj godini udati. Ako vrh cipele padne ka ulaznim vratima, onda je svadba u najavi.

Italijani imaju običaj da nose šareni donji veš za novogodišnje slavlje, kako bi prizvali srećnu i zabavnu Novu godinu. I žene i muškarci, ali i deca kupuju poseban, šaren i drugačiji donji veš u odnosu na onaj koji nose svakodnevno, posebno za ovu priliku, kako bi učinili ulazak u novo poglavlje što srećnijim.

Japanci na Božić gledaju kao na Dan zaljubljenih, pošto nije deo njihove tradicije, već su ga prisvojili kao deo popularne zapadne kulture. Oni biraju da 25. decembar provode sa svojim dragim osobama u lancu restorana brze hrane KFC. O popularnosti ovog običaja među parovima svedoči podatak da su rezervacije za večeru na Božić popunjenje mesecima unapred.

Portugalci se tokom tradicionalnog doručka za božićno jutro sećaju svojih najbližih koji više nisu sa njima. Oni to rade tako što postavljaju još jedan tanjir i pribor za stolom, kako bi njihove bake, deke i ostali bliski članovi porodice koji su preminuli bili sa njima i kako bi se pridružili gozbi na ovaj veliki praznik.

U Ujedinjenom Kraljevstvujedan običaj postao je popularan još u 18. veku. Simbol plodnosti kod Druida, poljubac ispod imele u Engleskoj ostaje da živi i nakon toliko vremena. Dakle, kada se dvoje sretnu ispod imele, moraju da se poljube i ovaj običaj je postao neizostavni deo romatičnih božićnih filmova, preko kojih su ga usvojili ljudi širom naše planete.

Još jedna daleka destinacija na našem novogodišnjo-božićnom putovanju je Haiti. U ovoj zemlji, deca ostavljaju ispod božićne jelke cipelu punu sena u nadu da će Deda Mraz skloniti seno i ispuniti cipelu poklonima.

Za kraj, poslednji novogodišnji običaj, koji se praktikuje širom sveta, bez razlike u svim zemljama je poljubac u ponoć. Iako nije poznato kako je ovaj običaj nastao, on se proširio širom naše planete i postao je tradicija koja se praktikuje svakog 31.12. kada sat otkuca ponoć. Za srećnu, veselu, mirnu i prosperitetnu Novu godinu, stanovnici naše planete se ljube u ponoć, čestitajući jedni drugima novi početak.

Novogodišnje i božićno slavlje ne može da prođe bez omiljenog Eurocrema

Dobrih tradicija se treba držati i stalno ih ponavljati tokom godina, kako bismo ugodili sebi i našim ukućanima. Zato je Eurocrem deo proslave u mnogim domovima u Srbiji, ali i u regionu, mada ne možemo da preskočimo ni sve one ljubitelje omiljenog krema svih generacija na dalekim destinacijama.

Mi vam predlažemo da svoju novogodišnju proslavu uveličate jednom Eurocrem čizkejk tortom i da uživate sa vašim dragim rođacima i prijateljima u prazničnom periodu, koji nam donosi slavlje, mir, ljubav i brigu za naše najmilije. Uživajte u praznicima i ugrejte se uz tople poslastice za hladne zimske dane koje će vas sigurno ispuniti toplinom domaćih kolača.