Pitam se: Zašto me mama zove ‚zlato moje‘ i šta mogu zlatne ruke?

Kada smo bili deca uvek smo se pitali ko je prvi skovao ovu kovanicu? Bake su nam govorile da je to zato što je zlato najomiljeniji plemeniti metal, vredan i dragocen, kao što je dete svojoj mami najvrednije bogatstvo. Ali, pored toga što su mame bića koja nas najviše vole na celom svetu, one su i bića koja sve znaju i sve mogu.

Uvek nam se činilo da su naše mame alhemičari, jer one znaju da svojim rukama sve pretvore u zlato. Tako znaju da nožem iseku kocku putera, ubace je u svoje omiljeno lonče, otope beli maslac i pretvore ga u zlatnu tečnost! A onda od toga i brašna naprave našu omiljenu poslasticu, vruće bele francuske puter-kifle punjene Eurocremom.

Nakon toga, mami se u toj čaroliji pridruži još jedna važna osoba u našim životima, koja zna još više od mame i može baš sve. Baka, koja je pravi čarobnjak, jer ona kao Hari Poter zna magične formule za sve. Ona kaže da je prava hrana lek, pa kifle prelije lipovim medom i cele ih pozlati. Bake često znaju da pozajme recepte i od lavice Slavice koja priprema najukusnije školske užine ili palačinke.

A znate li još neke zanimljive priče o zlatu? Mi ih znamo i želimo da ih podelimo sa vama i tako vam pomognemo da još bolje razumete zašto mame i bake vole da nas zovu po ovom vrednom i skupocenom metalu.

Priča o potrazi za Zlatnim runom

Ovo je jedna od najčudesnijih priča o zlatu koja potiče iz drevne grčke mitologije, u kojoj je opisano mitsko putovanje Jasona i Argonauta u Kolhidu i njihova potraga za Zlatnim runom. Ovaj mit potiče iz helenističkog epa „Argonautika“ koji je još u 3. veku pre nove ere napisao Apolonije Rodoski, aleksandrijski pesnik i upravnik Aleksandrijske biblioteke.

Glavni junak Jason (čije ime znači „lečiti“) bio je poslat u gotovo nemoguću misiju – da ode u daleku zemlju Kolhidu i donese zlatno runo, simbol kraljevstva. Ova mitska zemlja, koja se nalazila na crnomorskoj obali današnje Gruzije, u procepu između duplih planinskih vrhova Kavkaza, mesto je gde je otkriven najstariji rudnik zlata, a čak i danas je najveće nalazište zlata na svetu čiji svaki kamenčić ima „zlatnu žicu“.

Jason, kao vođa pohoda, okupio je pedeset najvećih heroja Grčke tog vremena. Za tu svrhu napravljen je poseban brod pod imenom „Argos“, kojim su oni putovali i pristali na obale Kolhide. Runo zlatnog krilatog ovna bilo je obešeno na drvetu u Svetoj šumi, a čuvao ga je ogromni zmaj koji nikada ne spava. Jasonu je pomogla kolhidska princeza Medeja koja je bacila čaroliju na zmaja, pa je tako Jason mogao da uzme Zlatno runo i vrati se sa pohoda uspešno obavljenog zadatka.

Priča o čuvenoj ‚zlatnoj groznici‘ koja je tresla ceo svet

Sigurno se pitate kakva je sada to bolest… Da li se od nje kija na zlatnu prašinu? Ili je kao groznica subotnje večeri od koje se skače po plesnom podijumu? Budite bez brige, ovo nija takva groznica, samo se tako zove i ne mora da bude subotnja, može da nastupi i petkom.

Zlatna groznica je pojam koji se odnosi na vreme od prve polovine do samog kraja 19. veka, doba velike trke za traženjem, kopanjem i gomilanjem zlata širom Amerike i raznim krajevima sveta. Prva Zlatna groznica koja je imala masovne razmere, dogodila se u prvoj polovini 19. veka u SAD, u državi Džordžija i bila je okidač za pokretanje opšte euforije.

Zlata je bilo u izobilju i lako se nalazilo – nije trebalo imati „oko sokolovo“ niti naporno kopati, jer se moglo naći već ispod prvog sloja zemlje. To je dovelo do navale kopača zlata i iznenadnih otkrića bogatih rudnika zlata. Bogatstva su se sticala preko noći, što je pokrenulo razvoj poljoprivrede, industrije i železnice. Kako se ova trka za zlatom raširila poput epidemije, ostala je poznata u svetskoj istoriji kao Zlatna groznica.

Ko sve ima zlatne ruke?

Sigurno sada mislite da to mora biti neki „čovek od zlata“ iz doline Amazona, kao iz legende o zemlji El Dorado. Može biti… Ali i ta čudesna zemlja može biti i dečija soba, u kojoj žive vredna deca, koja svojim zlatnim ručicama posrede sve po sobi i učine je urednom i lepom. Zlatne ruke sve znaju da urade – da ujutru posle sna nameste svoj krevet, da pomognu mami da složi čisto belo rublje u komodu i da pokupe igračke koje su ostale u uglovima i pod krevetom.

Kada dođe zima, te iste zlatne ručice će okititi jelku svetlucavim dekoracijamakoje su sami napravili za novogodišnje praznike, a na njen vrh stave zlatnu zvezdu. A kad se desi da vam mačak obori jelku, pa se sve okrene naopačke, ukrasi se prospu po sobi i zvezda padne pod sto, nemojte brinuti – zovite tatu, on isto zlatne ruke ima, pa će vam jelku srediti i vaša zvezda će ubrzo ponovo zasijati kao najlepši zlatni fenjer.