Pogledajte ova 3 dečija filma o prijateljstvu tokom raspusta

Tokom raspusta deca uvek imaju više vremena za sve one nepročitane knjige, nepogledane filmove i serije, koje su dugo ostavljali po strani i sada konačno tokom vrelih letnjih dana, dok sede u stanu ispod klime i dosađuju se, mogu da im se posvete. Vrednost prijateljstva je prikazana u mnogim filmovima tokom godina. Na našem spisku filmova, koje deca obavezno moraju pogledati na ovom raspustu, našao se jedan klasik, ali isto tako i jedan film koji je snimljen ove godine. Pogledajte ova 3 dečija filma o prijateljstvu i uz njih obavezno gricnite Eurocrem blok ili sladoled sa omiljenim kremom svih generacija.

Prijateljstva, koja se stvore u detinjstvu, jedna su od najjačih veza koje čovek može stvoriti tokom svog života. Složićete se da nema ništa simpatičnije od malih avanturista koji sklapaju paktove o velikim životnim ciljevima koje žele da ispune, ili onim sasvim malim i svakodnevnim koji će im leto učiniti nezaboravnim. Ali, kako da ta prijateljstva prebrode sve prepreke i eventualnu razdvojenost? Tome nas uče filmovi i daju nam važne životne lekcije o snazi prijateljstva koja se začnu u detinjstvu.

U filmovima su prikazane različite vrste prijateljstava – od onih prema najbližima, ili prema životinjama, igračkama, sve do onih sklopljenih u neobičnim životnim okolnostima i među onima za koje ne bismo nikada pomislili da mogu postati prijatelji. Ako ste vi i vaša deca spremni da upoznate ove divne filmske likove kroz jedan kraći filmski maraton, onda je ovaj spisak filmova definitivno još jedna stvar koju možete staviti na spisak nezaboravnih letnjih avantura koje ćete organizovati za svoju decu i njihove drugare.

Predlažemo jednu zabavu sa palačinkama na otvorenom za svu decu iz komšiluka, kojima će ovo biti jedna od najlepših uspomena ovog leta koje će rado prepričavati. Da više ne dužimo, predlozi za filmski maraton kreću u narednim redovima.

Luca 2021

Ovo je „najsvežiji“ predlog na našoj listi i počinjemo baš njime, jer donosi divnu priču o dvojici dečaka Luki i Albertu, koji žive u Italiji, blizu gradića Potroroso. Naravno, gradić (odnosno selo) u stvarnosti ne postoji, ali je inspirisano čuvenim Ćinkve Tere selima, koja svojim šarenim fasadama privlače mnogo turista. Iako ove godine ne možemo u Italiju, zahvaljujući Pixaru, Italija stiže kod nas, donoseći ono najbolje – Vespe, more, leto i prijateljstvo dva drugara iz mora sa devojčicom sa kopna.

Priča počinje tako što upoznajemo podvodni svet u blizini gradića i malog Luku, koji je neka vrsta morskog stvorenja. On i njegova porodica žive u moru, ali Luku jako zanima svet iznad površine vode, pa u jednom trenutku izlazi iz mora i odlazi na obalu. U tome mu pomaže njegov novi prijatelj Alberto, koji često boravi na obali. U trenutku kada izlaze iz vode i kreću da koračaju ka kamenčićima na plaži, dešava se transformacija koja će obeležiti ovaj animirani film. Da biste saznali o čemu je reč, morate pogledati ovaj crtać. Obećavam da će vam se svideti.

Zašto bi trebalo pogledati film: Zato što nas uči da različitost nije prepreka za započinjanje prijateljstva i da uvek treba da pomeramo svoje granice i utišamo nesigurnosti u sebi jednim jednostavnim „Silenzio, Bruno“ (Tišina, Bruno).

Up 2009

Još jedan film iz Pixar produkcije, koji nam donosi priču o Karlu Fredriksenu, koji je kada je bio dete imao žarku želju da istraži južnu Ameriku i pronađe zabranjeni vodopad u Venecueli (reč je o najvišem vodopadu na svetu, čija se voda spušta na dole sa visine od 979 metara, i njegovo ime je Angel Falls). 64 godine kasnije, Karl započinje svoje putovanje, zajedno sa dečakom po imenu Rasel koji je izviđač. Oni podižu Karlovu kuću sa zemlje, uz pomoć hiljada balona i ona kreće da leti u vazduhu. Na svom putu, njih dvojica upoznaju mnogo novih likova i sklapaju prijateljstva, od kojih je najzanimljivije ono sa psom koji govori.

Ovaj film predstavlja sjajnu kombinaciju jednostavne priče o prijateljstvu, ali i usamljenosti, a istovremeno i fantastičnu avanturu dvoje glavnih likova različitih generacija. Prikazuje na pitak i zabavan način kako može postojati prijateljstvo između različitih generacija. Heroj ovog animiranog filma, dečak Rasel, razoružava nas svojim entuzijazmom da pomogne starijima i pruži im mogućnost da ostvare svoje davno sanjane snove.

Zašto bi trebalo pogledati film: Zato što nas uči tome da prijateljstvo možemo pronaći u bilo kom dobu i da nikada ne treba da prestanemo da verujemo u ostvarenje svojih snova.

E. T. (1982)

Naša lista za mini filmski maraton ne može da prođe bez jednog klasika, koji vole sve generacije baš kao i naš Eurocrem. Film je napravljen pre skoro 40 godina i još uvek je aktuelan na svim listama najboljih filmova, što verovatno duguje maestralnoj režiji Stivana Spilberga i jedinstvenoj kombinaciji naučne fantastike i snažnih ljudskih emocija, kao ni u jednom drugom filmu.

Film govori o tome kako je grupa vanzemaljaca posetila našu planetu i jedan od njih E. T. se izgubi i ostaje na Zemlji. Mali vanzemaljac uskoro pronalazi prijatelja, dečaka po imenu Eliot koji ima 10 godina i njih dvojica počinju da komuniciraju. Ubrzo, oni postaju nerazdvojni i među njima se rađa prijateljstvo. Vanzemaljac počinje da uči o životu na zemlji, dok Eliot počinje da shvata značenje pravog i iskrenog prijateljstva.

Sigurni smo da će vam neke scene iz ovog filma dugo ostati u sećanju, posebno ona u kojoj E. T. izgovara čuvenu rečenicu „E. T. phone home“ (E. T. zove kuću) i dvojica najboljih prijatelje lete u susret punom mesecu.

Zašto bi trebalo pogledati film: Ako samo napišemo da ni jedan vanzemaljac u filmskoj istoriji nije slađi od E. T.- ja, mislimo da će biti dovoljno. No, tome ćemo još i dodati da je univerzalna poruka o jačini i važnosti prijateljstva ovde vrlo dobro i jako istaknuta.

Uvek sa prijateljima delite ono što najviše volite

Nadamo se da su vam se dopali naši predlozi za mini filmski maraton sa decom i njihovim drugarima i da ćete ubrzo organizovati jedno takvo okupljanje u dvorištu ili stanu za sve njih. Decu od malena treba podsticati da pažljivo grade i čuvaju svoja prijateljstva, a u tome im svakako mogu pomoći i naši simpatični filmski likovi koji će ih naučiti da cene i poštuju važnost pravog prijateljstva. A kako sa prijateljima uvek treba deliti ono što najviše volimo i u čemu uživamo, neka poziv na filmski maraton sa palačinkama bude prilika za deljenje lepih trenutaka i ukusnih zalogaja sa Eurocremom. Obavezno roditeljima drugara vaše dece pošaljite ovaj tekst i ne zaboravite da spisku filmova za letnji filmski maraton dodate naše preporuke za 5 najlepših filmova koje morate pogledati tokom porodičnog vikenda.