Saveti Lavice Slavice: 3 načina kako da pokažeš roditeljima da ih voliš

Saveti Lavice Slavice: 3 načina kako da pokažeš roditeljima da ih voliš

Često se desi da dok jurimo svoje snove i svakodnevne obaveze, pomalo zaboravimo na roditelje koji su nas odgajali i negovali tokom našeg detinjstva. I ovo nije ništa novo, dešava se svima, ali ako izdvojite malo vremena da pokažete ljubav i zahvalnost, vaši roditelji i vi ćete imati snažan odnos pun ljubavi.

Kako odrastate, već u tinejdžerskom periodu, a kasnije i na fakultetu, sve više vremena posvećujete svojim hobijima, proputovanjima, druženju, simpatijama, ljubavima, a sve manje stižete da razgovarate sa roditeljima. Jasno je da imate manje slobodnog vremena nego ikad pre, ali zahtevi koje pred vas postavlja život ne treba da budu prepreka za komunikaciju sa roditeljima.

Pored komunikacije, koja u starijem dobu konačno postaje ravnopravna i roditelji više nisu samo autoriteti, i dalje je važno da roditeljima pokažete ljubav i poštovanje. Zahvalnost za sve ono što su učili za vas, ključna je emocija koju treba da osetite i negujete, jer ćete je kasnije preneti i na svoje potomstvo.

Postoji mnogo načina da pokažete i iskažete svoje emocije prema roditeljima, a mi vam u nastavku donosimo 3 najbolja načina da to uradite. Lavica Slavica zna da su ovi načini najbolji način da roditeljima pokažete koliko vam znači njihova ljubav i podrška.

Saslušaj ih

1. Saslušaj ih

Svi žude da budu saslušani, ali nažalost, većina od nas nema najbolji dosadašnji rezultat kad su u pitanju naši roditelji. Kao deca, tinejdžeri, pa čak i mladi odrasli, retko obraćamo dovoljno pažnje na ono što imaju da kažu. Pravo vreme da to menjaš je sada, kako bi kasnije bio dobar u slušanju svih važnih osoba u svom životu.

Sledeći put, kada budeš provodio dan sa svojim roditeljima, samo slušaj. Pusti ih da govore, da se izjadaju ako imaju zbog čega i aktivno ih slušaj, pa se uključi u razgovor sa njima postavljanjem pitanja.

Potrudi se da duboko analiziraš ono što ti roditelji govore. Nemoj donositi zaključke pre vremena, nemoj da sudiš onome što oni govore, jednostavno ih slušaj i tek kada završe šta imaju da kažu, onda postavi pitanja. Ovakvi razgovori su temelj jakog odnosa i donose roditeljima osećanje da brinete za njih i da vas zanima šta imaju da vam kažu.

Potraži savet

2. Potraži savet

Sada, kada si tinejdžer ili si tek pošao na fakultet, shvataš da roditelji imaju i te kako šta pametno da ti kažu – da, zapravo imaju neke sjajne stvari da kažu. Ali kada započneš razgovor, postoji jedna stvar koju možeš učiniti da tvoji roditelji se osećaju još posebnije.

Pitaj ih za savet. Njih će učiniti srećnim što ćeš potražiti savet od njih za neko važno životno pitanje, a ti ćeš čuti mišljenje nekog ko je već prošao kroz sličnu situaciju. Na ovaj način oni će se osećati kao važan deo tvog života, što i jesu. Posebno u osetljivom periodu kao što je pubertet, velika stvar je tražiti i saslušati mišljenje roditelja. Tvoji roditelji žele samo najbolje za tebe, iako ti se to ponekad ne čini tako. Njihova ljubav se često izražava i kroz savete koje žele da podele s tobom, pa ih zato poslušaj i pruži im priliku da ti kažu nešto važno.

Pokaži poštovanje

3. Pokaži poštovanje

Ljubav i poštovanje idu ruku pod ruku, pa ako želiš da tvoji roditelji osećaju da su cenjeni, pokaži oboje. Vrlo je važno da im pokažeš koliko ceniš svaki gest koji su napravili za tebe, svaku situaciju u kojoj su bili tu i svaki savet koji su ti dali.

Na kraju dana, treba da se setiš ko su tvoji roditelji i šta su uradili za tebe tokom tvog života. Takođe, seti se šta su postigli tokom svog života, snove koje su ostvarili i izazove koje su savladali. Priče o životima tvojih roditelja su složenije nego što misliš.

Oni su više nego zaslužili tvoje poštovanje, i reći im da ih poštuješ dalek je put ka tome da se osećaju cenjeno i voljeno. Na najosnovnijem nivou, to može uzeti oblik jednostavnog zahvaljivanja za sve što su uradili za tebe. Rečima priznaj njihov težak rad i žrtvu, i daj im do znanja da shvataš veličinu stvari koje su uradili za tebe.

Bonus savet Lavice Slavice: Iznenadi ih ukusnom večerom

Ponekad naši roditelji rade i po dva, tri posla, odakle dolaze umorni i nemaju mnogo snage da pripreme večeru. Zašto ih ne biste iznanadili nekim jednostavnim jelom koje oni obožavaju da jedu? A na kraju možete pripremiti jednu od nekoliko toplih poslastica sa Eurocremom o kojima smo pisali u jednom od naših blogova.

Na taj način ćete na praktičan način pokazati koliko vam je stalo od njih i da svaki mali gest pažnje koji napravite pokazuje vašu ljubav. Pored kuvanja, od velike pomoći će im biti da ponekad odete u nabavku ili bilo koji drugi kućni posao koji možete da obavite. Svaka vrsta pažnje se računa i budite sigurni da će oni to znati da cene.