Saveti lavice Slavice: Koje kućne poslove mogu da obavljaju deca?

Koje-kućne-poslove-mogu-da-obavljaju-deca-heder

Drage naše mame i tate, sigurni smo da ste već pokušale da uključite decu u obavljanje manjih kućnih poslova. Nadamo se da ste u tome bili uspešni. Ako vam je ipak potreban savet kako ih uključiti i koji poslovi su odgovarajući za određeni uzrast, onda nastavite da čitate naš blog. Lavica Slavica se potrudila da vam pripremi najbolje savete na ovu temu.

Problem sa obavljanjem kućnih poslova u domaćinstvu je taj što to skoro niko ne voli. Deca žele svet bez takvih obaveza a stariji žele da decu nauče odgovornosti kroz obavljanje ovakvih manjih svakodnevnih zadataka.

Roditelji koji rade i imaju puno obaveza nemaju baš mnogo vremena da se posvete ovome. Oni dobro znaju da je potrebno vreme i disciplina kako bi decu naučili kućnim poslovima.

Poznato je da uspeh u ovome zavisi od toga da pronađemo odgovarajući zadatak za određeni uzrast, zatim da naučimo dete da uradi nešto u kući i na kraju da ispratimo da li je ono sve ovo i uradilo. Vreme je ključni faktor a nemaju ga svi u neograničenim količinama.

Kako bi obavljanje kućnih poslova bilo lakše i za roditelje i za decu, važno je o tome pričati i definisati šta je čija obaveza. U nastavku pročitajte i koji poslovi su odgovarajući za određeni uzrast, ali i kako ih organizovati.

Kućni poslovi za decu- rutina koja donosi benefite celoj porodici tekst

Kućni poslovi za decu- rutina koja donosi benefite celoj porodici

Dobra vest je da celoj porodici prija kada su poslovi podeljeni između svih njenih članova, umesto da ih obavlja samo jedna osoba. Jako je važno da deca nauče šta je odgovornost, još od najmlađeg uzrasta.

Istraživanja pokazuju da su deca, koja su tokom detinjstva radila kućne poslove prilagođene njihovom uzrastu, srećnija. I baš zato ćete u narednom segmentu moći da pročitate koji su kućni poslovi namenjeni određenom dečijem uzrastu.

Važno je naglasiti da svaki član porodice, pa i deca treba da imaju neko zaduženje u kući. Tako se uče zajedništvu, odgovornosti, ali i praktičnim veštinama koje će im biti potrebne kada budu počeli da žive sami.

Kućni poslovi za decu prema uzrastu tekst

Kućni poslovi za decu prema uzrastu

Lavica Slavica, kao prvi savet naglašava sledeće: ona vam preporučuje da svake školske godine dodajete novi nivo kućnih obaveza deci. Oni će nam ovaj način naučiti šta znači napredovanje, ali i rast poverenja roditelja prema njima.

Drugi njen savet je da imate dovoljno strpljenja. Važnije je da deca nauče kako se kupatilo pravilno čisti, nego da li će to uraditi baš danas ili možda sutra. Takođe, nemojte odmah prigovarati, jer će ih to demotivisati i verovatno će samo odustati.

Treći savet je da im ne popuštate kada krenu da se žale. Jako je važno da vi budete primer i da ostanete pozitivni. Deca treba da shvate šta se očekuje od njih i da je to njihova obaveza, koja neće nestati ako se žale. Što pre ih uključite u zajedničke kućne poslove, kako bi to za njih predstavljalo deo svakodnevne rutine.

A evo i nekih kućnih poslova za decu koje smo podelili u odnosu na njihov uzrast.

Kućni poslovi za uzrast 2-3 godina (ne treba da ih obavljaju duže od 10 minuta)

 • Skupljanje igračaka,
 • Odnošenje tanjira i čaše do sudopere,
 • Stavljanje prljavih stvari u korpu za veš.

Kućni poslovi za predškolce (oko 15 minuta dnevno)

Svi prethodni poslovi plus ovi:

 • Nameštanje kreveta,
 • Stavljanje odeće u mašinu za veš,
 • Brisanje prašine.

Kućni poslovi za mlađe osnovce (oko 15 minuta dnevno)

Svi prethodni poslovi plus ovi:

Kućni poslovi za starije osnovce (isto vreme obavljanja, plus dva puta nedeljno neki duži posao)

Svi prethodni poslovi plus ovi:

 • Pomaganje u pripremi jela- možda baš zdravih užina za školu,
 • Čišćenje kupatila,
 • Šetanje pasa,
 • Šišanje trave (duži nedeljni posao br. 1),
 • Menjanje posteljine (duži nedeljni posao br.2).

Kućni poslovi za srednjoškolce (do pola sata dnevno)

Svi prethodni poslovi plus ovi:

 • Pranje i sušenje veša,
 • Brisanje podova,
 • Sortiranje otpada za recikliranje (biće im lakše uz naših 7 praktičnih eko saveta)
 • Čuvanje mlađe dece.
Planiranje liste kućnih poslova tekst

Planiranje liste kućnih poslova

Lavica Slavica preporučuje sedmično ili mesečno planiranje. Ovako neće biti zabune oko toga koji član porodice treba nešto da uradi baš određenog dana. Ako želite da dete dobro nauči kako da obavlja neki od kućnih poslova, onda neka se taj posao stalno ponavlja na njegovom rasporedu.

Da li deca treba da budu nagrađena zbog obavljanja kućnih poslova tekst

Da li deca treba da budu nagrađena zbog obavljanja kućnih poslova?

Ovo je pitanje koje muči mnoge roditelje. Da li su kućni poslovi nešto što se podrazumeva ili, makar na početku, za njih treba davati određenu vrstu nagrada? Ovo pitanje treba sagledati sa obe strane, odnosno i kada ih treba i kada ih ne treba nagraditi. Pa hajde da prođemo kroz obe opcije.

Zašto DA?

 • Da bi naučili vrednost fizički zahtevnih poslova,
 • Da bi roditelji naučili decu pozitivnom životnom stavu,
 • Zajednički rad cele porodice uči dete timskom radu.

Kada NE?

 • Kada se žale i plaču,
 • Kada neće da obave posao,
 • Kada ga urade polovično i aljkavo.

Mame i tate ne zaboravite da pokažete deci koliko kućni poslovi mogu biti zabavni

Ovo je zadatak i za mame i za tate. Samo zajedničkim snagama možete pokazati deci pozitivan stav prema kućnim poslovima. Iako su ponekad dosadni i zamorni, kućne poslove moramo obaviti. A ako to radimo u timu, sve je mnogo lakše.

Ne zaboravite da posle generalnog prolećnog spremanja, napravite jedan porodični palačinka party na kome će glavna zvezda naravno biti omiljeni krem svih generacija. Bez Eurocrema je teško zamisliti najukusnije palačinke, pa neka i ovo bude vredna lekcija za vaše klince.

Uživajte u palačinka party-ju!