Saveti lavice Slavice: Kako najbolje da iskoristite zimski raspust i januar

Zasluženi predah je stigao i nadamo se da već uživate u raspustu i slobodnom vremenu. Za starije učenike u srednjim školama, raspust se završava uskoro, dok oni nešto mlađi- u osnovnim školama na njemu ostaju još 10 dana. To je, ujedno, odličan period da se posvetite nekim aktivnostima, za koje niste imali puno vremena tokom prvog polugodišta. Neke od  aktivnosti, koje ćemo vam predložiti, možete upražnjavati i nakon raspusta, koji može biti odlična prilika da krenete sa novim hobijem. Hajde u nastavku da vidimo šta nam je lavica Slavica pripremila kada su zanimljive zimske aktivnosti u pitanju.

1. Idemo napolje!

Da, da vreme je ovih dana odlično za šetanje, klizanje i boravak na otvorenom. Da li ste znali ovo- prosečan, moderan čovek provede čak 18 godina svog života sedeći?! Što smo stariji, broj sati koje provedemo u fotelji ili na stolici se sve više povećava. To znači da moramo povećati aktivan broj sati, koje provodimo u šetnji ili nekoj drugoj aktivnosti.

Zato, ako idete na planinu tokom raspusta, obavezno naučite da skijate, a ako to već znate, možda je vreme da se oprobate na snoubordu. Za nešto mlađu decu, lavica Slavica, predlaže zanimljive igre na snegu, koje će ih zabaviti i učiniti da i oni uživaju u zimskim čarolijama.

Ukoliko, pak, ostajete u gradu, uputite se na neko otvoreno klizalište i naučite da klizate, ako već to do sada niste znali. Ovo može da bude prilika i da okupite društvo na klizalištu i da zajedno uživate dok se klizate, slušate omiljenu muziku i pijete čaj ili toplu čokoladu.

2. Vreme je za novi hobi

Dobro znamo tu situaciju kada imaš nekoliko stvari da obaviš tokom dana i jednostavno ne stigneš da se baviš hobijem, kojim toliko dugo želiš. Bilo da je to zbog učenja u školi, treninga, časova klavira, učenja jezika ili bilo čega drugog sličnog. Važno je da pronađeš neki kreativni „izduvni ventil“, koji će ti pomoći da se izmestiš iz svih svakodnevnih obaveza.

Lavica Slavica ti zato poručuje da je konačno došlo vreme da uzmeš u ruke četkicu i kreneš da slikaš, možda želiš da kreiraš i proizvodiš svoj unikatni nakit– sada je vreme da se posvetiš tome. Ko zna, možda će jednom tvoj hobi odvesti te do nečeg većeg, pa će postati i tvoj posao. Ako budeš dovoljno posvećen, sve je moguće.

Uglavnom, ne zaboravi da je raspust pravi trenutak za započinjanje novih, dobrih navika. Ako sada kreneš da se svakodnevno baviš novim hobijem, kasnije će ti biti mnogo lakše da te aktivnosti uključiš u svakodnevne obaveze. To će biti tvoj mali trenutak u užurbanom danu, kada ćeš imati vremena za sebe i svoju omiljenu aktivnost.

3. Posetite galeriju ili muzej

Hladnije, zimsko vreme je odličan trenutak da se posvetite obilascima muzeja i galerija. Kako Beograd, kao glavni grad, ima najviše muzeja i galerija, ako ne živite u njemu, ovo je sjajna prilika da ga obiđete i upoznate se sa njegovim muzejima. Organizujte odlazak u Beograd sa drugarima ili porodicom i uživajte u bogatom kulturnom životu prestonice.

Takođe, ukoliko ste iz Beograda, možda jeste obišli već sve najvažnije muzeje u svom gradu, ali zato uvek možete otići u Novi Sad, jer u njemu takođe ima sjajnih umetničkih izložbi. Kako je prošle godine, Novi Sad bio evropska prestonica kulture, muzeji su se naročito potrudili da organizuju lepo uređenje postavke, koje su svojim sadržajem interesantne i za mlade.

4. Pogledajte pozorišnu, baletsku predstavu ili mjuzikl

Ako baš i niste ljubitelji hladnog vremena i boravka na otvorenom, osim muzeja, odličan način da na zanimljiv način provedete vreme tokom praznika i raspusta je odlazak u pozorište. Lavica Slavica predlaže mamama i tatama da odvedu svoje mališane na dečije predstave, dok srednjoškolci mogu i sami da biraju teme i program u pozorištu koji im se sviđa.

Mi vam predlažemo, da ako već niste, obavezno otvorite vrata magičnog sveta mjuzikla, jer ćete tokom predstava uživati, ne samo u glumi, već i u plesu, pevanju, vizuelnim efektima i u još mnogo čemu. A ako ste ljubitelj klasičnog ili modernog baleta, onda će vam sigurno jedna takva predstava ulepšati prohladno veče tokom januara. Na repertoarima je mnogo dobrih predstava, pa se potrudite da neke od njih uskoro i pogledate.

5. Iskoristite kraće dane i duže večeri za gledanje filmova i serija sa prijateljima

Obavezno tokom raspusta organizujte filmsko veče sa drugarima i uživajte gledajući  filmove ili serije zajedno. Uvek je mnogo zanimljivije gledati film u društvu, jer tako možete da komentarišete sve te strašne, romantične ili pak SF scene.

A kako se uz sjajne filmove jako brzo ogladni, bilo bi dobro da pripremite nešto slatko, zar ne? Eurocrem vam stiže u pomoć, da ulepša i učini još slađom omiljenu poslasticu na svim meridijanima. Vaše je samo da napravite odličnu selekciju filmova, okupite društvo i uživate u činjenici da se napolju smrkava već oko 16.30. Možda se baš jedan od ova tri dečija filma o prijateljstvu nađe na vašem repertoaru.

Uživajte u raspustu, opustite se i iskoristite slobodno vreme na najbolji način.