Za roditelje: 7 načina kako da deci pokažete ljubav svakodnevno

Mali, svakodnevni znaci pažnje pokazuju deci koliko ih volimo i za njih brinemo. Zato je važno da im svakodnevno pokazujemo koliko su nam važni, kako bi se oni osetili voljenim. Nisu samo velike reči poput „volim te“ izraz roditeljske ljubavi. Pored toga, mnogo je načina da im svakodnevno pokažemo našu ljubav. U ovom blogu vas čeka čak 7 načina kako da deci pokažete ljubav svakodnevno.

U mesecu kada slavimo ljubav, odlučili smo da fokus stavimo na roditeljsku ljubav i podsetimo vas koliko je ona važna za svakog od nas. Kako bi deca odrasla u velike, zadovoljne i ispunjene ljude, važno je da od malena budu voljena.

Međutim, ponekad zbog brzine života, posla ili ko zna čega zaboravimo da im to i pokažemo. Iako je ljubav svakako prisutna. Zato, našu listu od 7 saveta za svakodnevno pokazivanje ljubavi deci obavezno sačuvajte i povremeno na nju bacite pogled. Ona će vas podsetiti da i najmanji znak pažnje može imati veliku vrednost i da će dugo biti zapamćen.

1. Razgovori iz srca

Pitajte vaše dete kako je prošao njegov dan i obavezno ga aktivno slušajte dok vam priča o tome. Uvek budite tu za njih kada im je potreban razgovor. Nemojte odlagati važne razgovore, jer dete može da se predomisli i prećuti neku važnu informaciju.

Kada govore o izazovima sa kojima se suočavaju, pustite ih da ispričaju celu priču pre nego što im ponudite savet. Uvek ih prvo pitajte da li žele vaš savet, a onda ga podelite sa njima. Tako će oni uvideti da im „ne pametujete“ već da ih razumete i želite da pomognete.

2. Zajedničko vreme za celu porodicu

Obeležite važne datume za porodična okupljanja u kalendaru. Tako ćete imati dovoljno vremena unapred za planiranje aktivnosti. Bilo da je u pitanju veče društvenih igara ili proslava nekog važnog datuma, vreme za zajednička druženja je jako važno.

Takođe, obavezno odredite jednom nedeljno vreme za neku aktivnost jedan-na-jedan sa svakim detetom. Izuzetno je važno da radite sa njima ono što oni vole. To mogu biti uradi sam projekti ili gledanje filmova. Važno je da se potpuno posvetite deci u tom trenutku i da sklonite mobilne telefone i sve druge ometače pažnje.

3. Nekad zagrljaj govori više od svega

Kada je vaše dete ljuto, razdražljivog raspoloženja ili se loše oseća, pokušajte da to ne shvatite lično. Prvo obuzdajte svoje emocije, udahnite duboko, a zatim zagrlite, pomazite ili potapšite po leđima svoje dete. Na taj način ćete mu pokazati da ga volite i razumete u tom, za njega, teškom trenutku.

Kada se situacija smiri i emocije budu pod kontrolom, treba da usledi razgovor o tome zašto je tako reagovalo. Pored toga, pokušajte da razgovarate i o načinima da se izbori sa određenim emocijama na smireniji način. Tako ćete mu pokazati da ste tu za njega i da nudite pomoć u svakoj situaciji.

4. Disciplina i ljubav

Disciplina treba da postoji, ali ona nikako ne sme da uključuje fizičko kažnjavanje. Pored toga, verbalno kažnjavanje takođe ne donosi nikakve rezultate, već može da ostavi trajne posledice na psihu deteta. Zato je važno odmalena postaviti jasna i dosledna pravila, koja deca mogu da razumeju.

Pohvalite ih kada se ponašaju u skladu sa tim pravilima. Nemojte ih samo kažnjavati, već ih i pohvalite kada urade nešto dobro. Važno je i da razgovarate o posledicama, koje uslede, kada se pravila krše; ali na smiren način. Oni treba da nauče od vas da se o svakom problemu može razgovarati na smireno.

5. Pažljivo birajte reči

Koristite pozitivne reči i ohrabrite vaše dete. Jako je važno da oseti razumevanje s vaše strane i da uvek može da vam se obrati, bez obzira na okolnosti. U razgovoru koristite fraze poput „hvala ti“ i „molim te“, kako biste pokazali detetu da je to najbolji način da se komunicira.

Zaboravite na sarkazam, „spuštanje na zemlju“ i ruganje. Čak je i zadirkivanje loš način da se komunicira, jer ponekad može da rezultira povlačenjem deteta u sebe. Deca vrlo često ne razumeju takav način komunikacije, pa on može negativno da utiče na njihovo samopouzdanje.

6. Napravite mesta u srcu za jednog kućnog ljubimca

Ukoliko imate uslova za to, usvojite ili kupite neku životinju. To može biti napušteni pas ili mačka, čime ćete decu naučiti da je važno pomagati slabima i bespomoćnima. Zatim, briga o kućnom ljubimcu može pomoći deci da se nauče odgovornosti i brizi o drugom živom biću.

Takođe, za decu sa određenim poteškoćama u razvoju, ljubimac može biti podsticaj za svakodnevni napredak. Dodatno, mace, kuce, morski prasići ili papagaji mogu biti prva bića sa kojima će deca osetiti trajnu konekciju i značenje ljubavi. A vi ćete zauvek biti najbolji mama ili tata kada im dozvolite da imaju kućnog ljubimca.

7. Kuvajte i jedite zajedno

Za kraj, kakva bi ovo bila lista saveta bez jednog koji je tako jednostavan a tako ga je lako primeniti svaki dan! Jedan od najboljih načina da svojoj deci pokažete ljubav je da ih naučite da vode računa o sebi. Zdrava ishrana je upravo jedan od najboljih načina da brinu o sebi.

Baš od vas mogu najbolje da nauče kako se zdravo hraniti, tako što ćete zajedno pripremati hranu. Uključite ih u proces pripreme hrane od početka– od planiranja jela, preko kupovine namirnica, pa sve do same pripreme. Zajednički obroci sa svim članovima porodice su odličan način za povezivanje.

Mi vam preporučujemo jedan porodični palačinka party, koji ćete zasladiti Eurocremom i tokom koga ćete uživati u druženju sa vašim najmilijima. Uživajte u dragocenim porodičnim trenucima i pokazujte i širite ljubav prema svima svakog dana.