Održivost i zabava za Uskrs: Igre u kojima će deca uživati tokom praznika

Održivost i zabava za Uskrs: Igre u kojima će deca uživati tokom praznika

Slavljenje Uskrsa na ekološki prihvatljiv način može biti i zabavno i edukativno za decu. Uključivanjem u aktivnosti koje naglašavaju održivost i svest o životnoj sredini, deca mogu naučiti važne lekcije o brizi za planetu dok i dalje uživaju u tradiciji ovog posebnog praznika.

Od potrage za jajima sa reciklirajućim materijalom do „uradi sam“ hranilica za ptice, postoji mnogo ekološki prihvatljivih igara u kojima deca mogu uživati tokom Uskrsa, a koje će im pomoći da se povežu sa prirodom i shvate važnost zaštite naše životne sredine.

Uskrs je posebno vreme za decu, sa tradicijom bojenja jaja, mnoštvom slatkiša i uživanjem u školskim praznicima. Ipak, sa sve većom brigom o životnoj sredini, važno je pronaći načine za slavljenje Uskrsa koji su i zabavni i ekološki prihvatljivi. Otkrili smo neke kreativne i zabavne ideje za ekološke igre koje će mališane obradovati ovog Uskrsa.  

Sađenje biljaka kao jedna od omiljenih igara

Sađenje biljaka kao jedna od omiljenih igara

Jedan od načina da proslavite Uskrs i predstojeće prvomajske praznike na ekološki prihvatljiv način je podučavanje dece o baštovanstvu i održivosti. Možete im dati seme za sadnju i pružiti im biorazgradive posude za seme ili ih naučiti kako napraviti svoje posude od recikliranih materijala. Zatim mogu posaditi seme i posmatrati kako raste tokom vremena. Ovo je sjajan način da decu upoznate sa radostima baštovanstva, a istovremeno ih podučite o zaštiti životne sredine.

Lov na jaja od recikliranih materijala

Lov na jaja od recikliranih materijala

Jedna od najpopularnijih uskršnjih aktivnosti za mališane širom sveta je lov na jaja. Ova tradicija nam stiže iz Amerike, a o tome koje običaje za Uskrs imaju narodi širom sveta, čitajte u našem blogu. Održivost svakako postaje jedna od njih za mnoge porodice, pa i vi možete uvesti neke nove tradicije u vašu proslavu.

Umesto korišćenja plastičnih jaja, koji mogu biti štetni za životnu sredinu, možete napraviti uskršnja jaja od materijala koji se mogu reciklirati, kao što su karton, papir ili čak tkanina. Možete ih obojiti u različite boje ili ih ukrasiti nalepnicama. Zatim ih sakrijte po kući ili dvorištu da ih deca pronađu. Ova aktivnost ne samo da će biti zabavna, već će naučiti decu o važnosti održivosti.

Potraga za blagom u prirodi

Potraga za blagom u prirodi

Uskršnji lov na jaja može biti još uzbudljiviji ako se proširi u potragu za prirodnim blagom. Ovo je zabavna aktivnost koja se može organizovati u parku ili vrtu, okružena zelenilom i cvetnim livadama. Umesto plastičnih jaja, deca mogu tražiti prirodne predmete poput lišća, cvetova, kamenčića i insekata.

Pre početka lova, možete zajedno sa decom napraviti spisak predmeta koje treba pronaći u prirodi. Ovo će im pomoći da obrate pažnju na različite oblike, boje i teksture prirodnih predmeta. Dok trče i istražuju okolinu, deca će se diviti raznolikosti prirodnih elemenata i uživati u svakom trenutku potrage.

Kada deca pronađu neki od predmeta sa spiska, mogu ih označiti ili staviti u korpu za sakupljanje. Ovo nije samo zabavna igra, već i prilika da se deca povežu sa prirodom i nauče o njenim lepotama. Takođe, podstiče ih da budu pažljivi i posvećeni, jer traže svaki skriveni dragulj koji priroda ima da ponudi.

DIY hranilica za ptice

DIY hranilica za ptice

Poučavanje dece o važnosti brige o životinjama je ključno za njihovo ekološko obrazovanje. Hranilice za ptice mogu biti izrađene od recikliranih materijala poput kutija za mleko, plastičnih flaša ili kutija za jaja. Ova kreativna aktivnost ne samo da podstiče recikliranje, već i uči decu o važnosti brige o divljim životinjama.

Kada pravite hranilicu za ptice, možete uključiti decu u ceo proces. Neka oni biraju materijale i dizajniraju hranilicu prema svojoj mašti. Ovo će im omogućiti da se osećaju odgovornim i kreativnim.

Kada hranilica bude završena, objesite je napolju na vidljivo mesto. Deca će biti oduševljena posmatranjem ptica koje dolaze da se hrane. Ovo je divan način da decu naučite o divljim životinjama i ekosistemu, kao i da ih podstaknete da razviju empatiju i brigu prema životinjama. Osim toga, ova aktivnost može poslužiti kao odlična prilika za učenje o vrstama ptica koje posećuju vaš vrt ili obližnji park i o njihovim potrebama u ishrani i staništu. Takođe, podstakne decu da se povežu sa prirodom i da cene lepotu i raznolikost sveta oko sebe.

Reciklirane rukotvorine

Reciklirane rukotvorine

Na kraju, možete inspirisati decu da prave uskršnje ukrase od recikliranih materijala poput kartona, papira i tkanine. Od ovih materijala mogu napraviti uskršnje korpe, zabavne maske za lice u obliku zečeva i pilića ili čak uskršnja jaja. Ovo je sjajan način da podstaknete kreativnost kod dece i istovremeno ih naučite o važnosti smanjenja otpada.

Alternativno, umesto tradicionalnih uskršnjih jaja, deca mogu napraviti šarene viseće ukrase od recikliranih materijala. Koristeći karton, papir ili plastične flaše, mogu izrezati oblike jaja i ukrasiti ih bojama ili tkaninom. Ovi viseći ukrasi mogu se koristiti za dekoraciju prostora ili kao pokloni za prijatelje i porodicu, dodajući personalizovan i ekološki osvešćen dodir prazničnom raspoloženju.

A ako vam ovo nije dovoljno, imamo još ideja na našem blogu za tri uskršnje dekoracije.

Praznici su uvek slatki uz Eurocrem

Nadamo se da su vam se dopali naši eko saveti i predlozi kako da zabavite decu tokom uskršnjih praznika učeći ih o prirodi i održivosti. A nakon svih tih edukativnih igara, vreme je da se okrepite nečim slatkim. Zato je tu uvek Eurocrem. Bilo da birate posnu ili originalnu varijantu, omiljeni krem svih generacija će zasladiti praznike i svaki trenutak u njima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *