Pitam se: Kako da pomognem mom tinejdžeru da se opusti nakon škole?

heder

Svi smo svesni da je pritisak koji trpe tinejdžeri nikad veći. Između škole, sporta, društvenih mreža i aktivnosti posle nastave, da li ostaje dovoljno vremena za odmaranje? Jako je važno da oni nauče kako da se opuste i resetuju, jer će tako njihovo fizičko i psihičko zdravlje biti potpuno sačuvano.

I baš zato ovaj blog upućujemo roditeljima, koji mogu da učine mnogo kako bi naučili svoju decu da se opuste. Roditelji treba stalno da ohrabruju svoje tinejdžere u nameri da se odmore i naprave pauzu. Oni treba da budu i ti koji će im svojim primerom pokazati kako da se pravilno brinu o svom mentalnom i fizičkom boljitku.

Zašto je važno da podstičemo tinejdžere da makar jednom nedeljno naprave pauzu?

Zašto je važno da podstičemo tinejdžere da makar jednom nedeljno naprave pauzu?

Tinejdžeri u današnje vreme retko kada imaju vremena da se potpuno isključe iz dešavanja. Možda nam se ponekad čini da se oni opuštaju dok gledaju Netlix ili skroluju na telefonu. Međutim to nije tako, jer su oni i tada vrlo uključeni u sadržaj koji konzumiraju.

Čini se da oni nemaju priliku da budu na miru sa svojim mislila i osvrnu se na sve što se dešava oko njih. Zato je jako važno da se roditelji pobrinu za svoje tinejdžere i nauče ih kako da se opuste. Psiholozi kažu da je ključ u tome da pauza ne bude vreme u kome tinejdžer dobija stimulans u bilo kom obliku- igranje igrica, gledanje klipova na telefonu ili omiljene serije.

Saveti za prevazilaženje stresa

Saveti za prevazilaženje stresa

1. Nije svaka vrsta stresa loša

Roditelji, razgovarajte sa decom o stresu. Objasnite im da su neke vrste stresa, poput izlaska iz zone komfora, sasvim ok. Škola je tu kako bi podsticala dete da razmišlja. Važno je da dete proceni koliko školskih i vannastavnih aktivnosti može da podnese i kada je vreme da odmor.

2. Zaštitite san

Jedna studija je pokazala da čak 35% tinejdžera ne može noću da spava zbog stresa sa kojim se suočavaju. Roditelji,tinejdžerima je potrebno između 8 i 11 sati sna, ali kako do toga doći? Tehnologija- dakle telefoni, laptopovi i tableti moraju da izađu iz soba, kako bi san ušetao u njih. Ovo je savet i za vas, da tehnologija ne bude dostupna 24h.

3. Podrška za trenutke kada nema motivacije

Roditelji razgovarajte sa decom o tome da je izostanak motivacije sasvim normalna pojava. Ipak, postoji rešenje da se ovaj izazov prevaziđe. Podrška je jako važna u trenucima kada nema motivacije. Kada je tinejdžer nemotivisan da radi domaći, važno je da ne bude sam, već da se roditelj nađe pored njega. Možete slati imejlove sedeći pored njega, plaćati račune- podrška je važna i tako se lakše prevazilazi blokada.

IOP (Igra, Odmor, Porodica)

4. IOP (Igra, Odmor, Porodica)

Na engleskom je PDF, pa je lakše za pamćenje (playtime, downtime, family time), no svakako treba da dobro zapamtite ove principe.

Kada je igra u pitanju, roditelji treba aktivno da učestvuju u podsticanju dece da iskoriste slobodno vreme za igru. Nekada to mogu biti hobiji, nekada igranje društvenih igara, a nekad to može biti jednostavno druženje sa prijateljima.

Sledeći savet je da decu podstičete da uvek pronađu vreme za odmor. Vreme za opuštanje, razmišljanje i uživanje u dokolici su jako važni povremeno. Nakon što dođu iz škole dozvolite im da pola sata slušaju muziku, igraju igrice ili čitaju. Takođe, naučite ih da najmanje pola sata pre spavanje ne uzimaju telefone, tablete ili laptopove u ruke.

Na kraju, vreme za porodično druženje, stvara osećaj pripadnosti i povezanosti. Istraživanja su pokazala da se deca mnogo više osećaju zaštićeno i podržano, ukoliko potiču iz porodice koja provodi često vreme zajedno. Probajte neke od ovih zabavnih jesenjih aktivnosti i uživajte u zajedničkim trenucima.

Uključite tehnike opuštanja u svakodnevnu rutinu

5. Uključite tehnike opuštanja u svakodnevnu rutinu

Jako je važno da i roditelji i tinejdžeri nauče da se opuste. U tome vam mogu pomoći joga i meditacija. Upišite sebe i dete na čas joge, pa ćete tako imati dve situacije rešene jednim potezom. Porodično druženje i opuštanje uz pravilno disanje i istezanje, može da pomogne i vama i vašem tinejdžeru da se opusti.

Podstaknite vašeg tinejdžera da proba tehnike meditacije. One će mu pomoći da se fokusira i diše pravilno u određenom vremenskom periodu i da ne misli ni na šta drugo osim na sebe. Mnoštvo je besplatnih aplikacija koje možete skinuti a koje će vam pomoći da zajedno meditirate i umirite roj misli koje se kreću vašim glavama.

Ljubav, razumevanje i podrška su najvažniji

Uz njih svaki tinejdžer osećaće se voljenim i shvaćenim a u tim godinama je podrška porodice najvažnija. Ako želite da naučite kako da deci pokažete ljubav svakodnevno, onda obavezno pročitajte naš blog i primenite savete iz njega.

A jedan od načina da im ulepšate dan je i pripremanje omiljene torte, nakon koje će zaboraviti sve školske brige. Pogledajte recept za Eurocrem čizkejk i već sutra ga napravite svom tinejdžeru nakon napornog školskog dana.