Tri načina kako da deca uče zanimljive stvari i tokom leta

Učenje tokom leta? Pa ko još to voli?! Ne brinite se, nisamo mislili na knjige i dosadno bubanje činjenica. Više imamo na umu neke druge, mnogo zanimljivije stvari koje deca mogu da nauče, pritom steknu nova iskustva i budu deo nezaboravnih avantura. Ako vas zanima kako da deca uče zanimljive stvari tokom leta, a da pritom i vi i oni uživate u zajedničkom vremenu koje provodite otkrivajući nove svetove, onda nastavite da čitate ovaj blog i obavezno zapišite neke od naših ideja kako biste uživali sa porodicom tokom obog leta.

Neka bašte deka i baka postanu male radionice, neka svako jutro počne crtanjem onoga što su videli na izletu prethodnog dana i neka leto bude raj za učenje, a ne pakao dosade. Zašto ovo kažemo? Zato što je poznato da deca često provedu sate i sate u gledanju You Tube videa, igranju igrica, što ne mora da bude loše, ali ne mora ni samo to da rade svaki dan. Hajde da ove godine leto bude drugačije, hajde da im zaokupimo pažnju nekim drugačijim aktivnostima, da im otkrijemo nove hobije, naučimo ih odgovornosti i unapređenju veština na kojima su radili tokom školske godine.

Važno je pokazati deci da proces učenja nije striktno vezan samo za školu i period školske godine, već da svašta drugo mogu da nauče i tokom raspusta. Treba da znaju da je učenje zabavno, da neka znanja ne mogu da se uklope u standarni školski kurikulum i da je baš zato leto idealan period da se i nešto novo proba i nauči. A učiti se može svuda, bilo da putujete negde na odmor, oblazite rođake ili ostajete u gradu sa decom tokom leta, opcija je mnogo, a mi vam nudimo samo nekoliko najzanimljivijih ideja.

1. Pretvorite posetu muzeju u lov na blago

Pre nego što odete u muzej, obavezno proverite da li postoji virtuelna tura po muzeju i ako je tako, prođite kroz neke delove kako biste videli da li se deci dopada prostor i sadržaj. Takođe, pokažite deci kako izgleda vebsajt, kako biste zajedno videli čega sve tu ima i u kojim delovima ćete se najduže zadržati. Zabeležite slike i eksponate koji su privukli njihovu pažnju, trebaće vam za kasnije.

Kako se deca ne bi osećala uplašeno ili kako im ne bi bilo dosadno, turu po muzeju započnite u muzejskoj prodavnici, gde možete kupiti neku sitnicu detetu, a zatim nastavite do prvih prostorija sa eksponatima. A kako bi sve bilo još zanimljivije, slike i eksponate koje ste ranije ubeležili, potražite među prvima i pretvorite posetu muzeju u jednu veliku avanturu i lov na blago. Probajte da pronađete i eksponate koji potiču iz perioda o kome je dete učilo u prethodnoj školskoj godini.

Prošle jeseni smo imali nekoliko preporuka za decu i mlade o tome kako da provedu slobodno vreme – šta da rade, gde da idu, šta da čitaju, pa smo između ostalog pomenuli knjigu „Misija muzej“, autorke Ivane Nešić, koju biste mogli da preporučite deci pre ili posle odlaska u muzej. I takođe, ne zaboravite da nakon šetnje uživate u omiljenom kremu svih generacija, imamo nekoliko preporuka za vas.

2. Neka vaša deca postanu porodični turistički vodiči (juniorska kategorija)

Planiranje letovanja sa školskom decom može biti zabava za celu porodicu, jer ćete ih istovremeno naučiti nekim korisnim znanjima, ali ćete uz to verovatno probuditi i uzbuđenje pred odlazak na put i otkrivanje nečeg novog, kod svih članova porodice. Šta se sve može prepustiti deci?

Pre svega, zato što odlično znaju da pretražuju Google i društvene mreže, pustite ih da istraže znamenitosti zemlje, grada ili mesta u koje planirate da odete. Zatim, kada budu napravili spisak znamenitosti, mogu da se pozabave i zanimljvim mestima za fotografisanje, gde ćete napraviti omiljenu porodičnu fotografiju. Kada je sve to spremno, vreme je da im pokažete kako se pinuju lokacije u Google mapi ili bilo kojoj drugoj online mapi koju koristite. Ako ste ipak oldschool generacija koja više voli prave mape, onda zajedno ucrtajte sve lokacije.

Pored mapa, važno je izračunati i koliko je vremena potrebno da se stigne od jedne do druge atrakcije, pa te kalkulacije prepustite njima, kao i proveravanje reda vožnje, ako idete lokalnim vozom, brodom ili autobusom da obilazite i okolne gradove.

Još jedan zanimljiv način da se deca upoznaju sa državom u koju idu je da istraže njenu zastavu, himnu, nacionalni cvet, životinju, nauče ime glavnog grada i sl. A dok ne odete na letovanje, imamo predlog za vas da obiđete i istražite ovih 5 prelepih mesta u Srbiji, gde takođe možete videti dosta zanimljivih stvari i proveriti kako deca razmišljaju i povezuju činjenice naučene u školi.

3. Seckajte, lepite i kreirajte zajedničku porodičnu uspomenu sa putovanja

Jednodnevni izlet, vikend na planini ili višenedeljni odmor na moru, mogu biti odlična prilika da se probudi kreativnost kod dece (posebno mlađih osnovaca) i da se rodi inspiracija za pravljenje zajedničkog putničkog dnevnika ili albuma. A kada smo već kod kreativnosti, obavezno pročitajte naš poslednji blog, u kome smo pisali o tome kako se kreativac ne rađa, nego se postaje i kako decu treba podsticati na kreativne aktivnosti.

Kako da napravimo putnički dnevnik ili album sa porodičnog putovanja? Trebaće vam nekoliko zajedničkih fotografija, zatim bi bilo dobro da ste sačuvali karte iz muzeja, sa određenih lokaliteta, karte za brod, voz i sl. Razglednice su uvek odličan dodak jednoj takvoj riznici uspomena.

Ako želite da deca vežbaju kreativno izražavanje, podstaknite ih da napišu opise svakog pojedinačnog papirića koji će zalepiti u album, možda i neku zabavnu anegdotu sa tog mesta. Biće to odlična prilika za njih da svoja sećanja i utiske sa putovanja pretoče u nekoliko rečenica koje ćete svi rado čitati godinama posle toga. Postoji, naravno, uvek i opcija da sve to uradite online u određenim programima ili na sajtovima koji nude opciju ubacivanja fotografija i sl. Neka deca i to istraže, pa pripremite online album sa letovanja 2021.

Želimo vam slatko i kreativno leto

Slavko i Slavica se jako raduju letu i već smišljaju kako će ga i gde provesti, a do tada se jako raduju da vide vaše avanture i kako vi provodite slobodno vreme. Nadamo se da su Slavkovi saveti o učenju nekome bili vrlo korisni i da su sada knjižice pune petica. Dragi roditelji, ako već niste, obavezno podelite ove savete, kao i današnji blog sa svojim prijateljima, kako bi i oni dobili nekoliko zanimljivih ideja za kreativno leto sa decom. Do sledećeg teksta, obavezno pratite naš Instagram i Facebook, gde vas uvek čeka mnogo predloga kako da zasladite dan omiljenim kremom svih generacija.