Slobodno vreme: Kako deca kroz igru otkrivaju nove svetove?

Za nas odrasle slobodno vreme obično znači deo dana kada se odmaramo, uživamo u sportskim aktivnostima ili se šetamo. Za decu slobodno vreme je onaj deo dana kada se igraju i kada kroz igru uče, otkrivaju nove aktivnosti koje im se dopadaju, nove načine da saznaju nešto što do tada nisu znali i zadovolje svoju znatiželju o svetu oko sebe.

Nedavno sam pisali o dinosaurusima (pročitajte naš mali vodič o dinosaurusima)  i konstatovali smo da ih deca prosto obožavaju. Kao svakodnevni deo njihove igre, baš oni mogu biti važan deo njihovog odrastanja i nešto što će ih podstaći na učenje i što će razviti njihovu maštu i kreativnost. Baš kao i interesovanje o astronomiji, pa se vaš mališan možda zapita ‘šta jedu astronauti?’ i tako uvrsti još jednu temu u svoja interesovanja.

Ako vas zanima zbog čega treba da nam budu važna dečija interesovanja, kako ona utiču na njihov razvoj i kako se uz pomoć njih oblikuju budući naučnici, profesori i sl. onda nastavite da čitate ovaj tekst i na kraju vas čeka i jedna kreativna ideja za igru sa dinosaurusima.

Kako prepoznajemo malog genija?

Mnoga deca tokom detinjstva razvijaju interesovanja za različite teme, ali ona koja se interesuju baš za jednu posebnu oblast (kao što su to npr. dinosaurusi; znaju sva njihova imena, gde su i kako živeli) mogu kasnije tokom života da imaju viši stepen inteligencije. Psiholozi ‘opsesiju’ dinosaurusima ili astronomijom smatraju dobrom za razvitak deteta, usmeravanje pažnje i fokusa na jednu temu i imaju čak i poseban naziv za to – „intenzivno interesovanje“.

Prema studiji urađenoj na dva američka univerziteta (Indijana i Viskonsin), u kojoj su učestvovala deca uzrasta 4 i 6 godina, došlo se do rezultata koji ukazuje na to da deca koja razviju „intenzivno interesovanje“ u odnosu na neku temu će imati visok fokus, odlično razvijenu pažnju i sposobnost razmišljanja o kompleksnim temama. Ukratko biće pametni i biće odlični đaci.

To takođe znači da će, ako se recimo interesuju za dinosauruse i znaju sva njihova imena na latinskom, lako učiti jezike i imati razvijene lingvističke sposobnosti, kao i visok nivo razumevanja ove, ali i drugih tema. Sve to zbog lakoće kojom postavljaju pitanja, pronalaze odgovore na ista i istražuju temu.

Osnovni ‘posao’ svakog deteta je da se igra i način na koji pristupa tome mnogo govori o njegovom karakteru i posvećenosti određenoj temi. Oni studiozno istražuju i malo po malo saznaju nove činjenice o svojim omiljenim gorostasima, baš kao što mi odrasli to radimo kada kroz specijalizaciju u određenoj oblasti produbljujemo svoje znanje.

Za decu, magija ne nestaje samo onda kada oni zamišljaju ove ogromne životinje iz praistorije kako se kreću ili koliko su glasne, već i onda kada po prvi put u životu spoznaju da o nekoj temi znaju više od svojih roditelja. Tada se osećaju moćno, jer oni znaju nazive čak dvadeset dinosaurusa, dok njihovi roditelji mogu jedva da nabroje dva ili tri.

3 glavna razloga zašto treba da ohrabrite dete koje se interesuje za dinosauruse

Za decu, oni su sve i mogu satima da vam nabrajaju njihova imena i da vam se slatko nasmeju kada vi pogrešite u izgovaranju nekog od njih, ali i da vas isprave i objasne vam još ponešto o svakom pomenutom dinosaurusu.

Već smo pomenuli da ovo interesovanje može biti dobro za njih, kada je na primer učenje i istraživanje neke teme u pitanju, ali ipak treba jasno odvojiti interesovanje za učenje i saznavanje činjenica o dinosaurusima od jednostavne želje da se dete samo igra nekom igračkom u obliku ovih životinja. Ova prva vrsta interesovanja može doneti neke benefite, pa hajde da vidimo zašto treba podstaći dete da se zainteresuje za dinosauruse.

  1. Unapređenje verbalnih veština – Svi volimo da upoznamo pričljive mališane koji imaju hiljadu i jedno pitanje i radoznali su. Naučnici tvrde da je to posledica njihovog interesovanja za određenu temu, o kojoj su postavljali pitanja roditeljima i vršnjacima, pa su tako naučili da verbalizuju svoju potrebu za znanjem. Ovo je jedna od važnih veština koja će im biti jako korisna tokom školovanja i života uopšte.
  2. Unapređenje razumevanja – Iz postavljanja pitanja proizilazi još jedna korisna veština, a to je razumevanje određene teme. Što dete više čita i razmišlja o određenoj temi, to će je sve bolje razumeti, a postavljanje pitanja samo još više doprinosi tome da složi sve delove slagalice u svojoj glavi. Dubinsko razumevanje pročitanog sadržaja je važno za učenje svih predmeta u školi, a posebno stranih jezika.
  3. Visok nivo samopouzdanja – Još jedan benefit, koji će biti koristan detetu, je visok nivo samopouzdanja koje dolazi od dobrog poznavanja teme što može biti prilika da zadivi vršnjake, ali čak i nastavnike. Jednom kada spoznaju koliko je moćno znati mnogo o nekoj temi, možda se odluče za još dublje istraživanje iste ili za učenje drugih oblasti na isti način.

Dino igra: Ideja za dečije tematsko popodne sa drugarima

Ako se vaša deca druže sa drugim ljubiteljima dinosaurusa, onda je sasvim moguće da će im se organizovanje jednog ovakvog tematskog popodneva učiniti kao sjajna ideja i da će želeti da vam u tome pomognu. Jedna od igara može biti i odmrzavanje dinosaurusovih jaja.

Zamrznuta dinosaurusova jaja

Ovo može biti odlična igra za predškolce, koja će im pomoći da razviju fine motorne veštine, ali i da učestvuju u mini naučnom projektu. Za ovu igru će vam biti potrebni mali dinosaurusi od gume, baloni, pipeta iz kapi za oči i jedna posuda u kojoj će se sve to otopiti.

Šta treba uraditi da biste napravili zamrznuta dinosaurusova jaja? Naduvajte balon i zatim ugurajte dinosaurusa u njega (možda će vam biti potrebna pomoć vašeg mališana). Nakon toga balon napunite vodom i zavežite ga. Sledeći korak je da stavite nekoliko ovakvih balona u frižider i da sačekate da se zamrznu. Kada se budu potpuno zeledili, odsecite vrh balona i oljuštite ga sa leda. Alternativa ovom postupku je da zamrznete dinosauruse u velike kocke lede, ali je za to potrebno imati malo veće kalupe za led.

Sada kada ste dobili kocke ili jaja sa dinosaurusima unutra, stavite ih na jedan poslužavnik i izvadite posudu u koju ćete naliti toplu vodu. Dajte svakom od drugara po jednu pipetu od kapi za oči (koju ćete pre toga detaljno očistiti) i neka njom zahvate nekoliko kapi tople vode, koju će polako istiskati preko zaleđenih dino jaja.

Posmatrajte ih kako pažljivo i radoznalo gledaju topljenje leda i uče iz ovog malog eksperimenta kako se voda može naći i u zaleđenom i u tečnom stanju. Možete im takođe ukazati i na važnost klimatskih promena i topljenja leda, jer će se verovatno u jednom trenutku zapitati i ‘zašto ima malo snega ove zime?’.

Ne zaboravite da radoznalu družinu poslužite palačinkama sa Eurocremom, jer je to ipak omiljena poslastica na svim meridijanima ili pročitajte naš tekst o namirnicama sa kojima se slaže naš omiljeni krem i napravite neobične kombinacije za decu.

Ako ste uživali u još jednom tekstu na našem blogu, obavezno ga podelite sa drugim mamama i tatama. Voleli bismo da vidimo kako ste organizovali dino druženja za vaše mališane, pa nas slobodno tagujte na društvenim mrežama (Facebook i Instagram). Slavko se raduje vašim avanturama i čeka vas na istom mestu već sledeće nedelje.